Titel | Misery and Despair
Een stenen brug overspant een ravijn in een bergachtig landschap. Links staat een poorthuis met rokende schoorsteen. Rechts daarvan, boven de omgeving uittorenend, ligt een dorp op een rotspartij. Ook in de achtergrond, onder de brug door gezien, is hoog op een berg een nederzetting weergegeven.
Doordat de acrylverf verdund is aangebracht, heeft het schilderij een glad oppervlak. Wel zijn op sommige plaatsen de kwaststreken goed zichtbaar. David Godbold gebruikt zachte bruintinten voor de rotsen en de middeleeuws aandoende gebouwen. Bomen en struiken schildert hij frisgroen, de lucht hemelsblauw.
De voorstelling is gebaseerd op een pentekening van Jan van Scorel (1495-1562), een Nederlandse kunstenaar die vaker dergelijke ruige landschappen met kastelen als onderwerp koos. Godbold volgt diens compositie nauwgezet. Zelfs zijn signatuur is een aangepaste versie van het origineel.
Hoewel 'Misery and despair' dus een citaat is van een zestiende-eeuws kunstwerk, heeft het een modern stripachtig karakter. Dit komt door de combinatie van eenkleurige vlakken met zwarte contouren en arceringen. Dit versterkt het illustratieve karakter van de voorstelling.