Titel | After the riots, an immigrant worker in Rotterdam
Straatscène in Rotterdam met op de voorgrond een man, een gastarbeider. Hij is keurig gekleed in een jas en overhemd met das. Achter hem zijn een leeg veld met daarachter huizen te zien. Er staan opvallende veel transportbusjes op straat.
Mentzel maakte de foto na de rellen die in 1972 plaats vonden in de Rotterdamse Afrikanerwijk. In die tijd kwamen steeds meer Marokkanen, Turken en Zuid-Europeanen in de haven werken. Huisjesmelkers kochten panden op in met name de Afrikanerwijk om ze om te vormen tot pensions voor deze buitenlandse werknemers. Dit leidde tot protest onder de autochtone bevolking die geplaagd werd door het probleem van de woningnood. Huizen die zij zouden kunnen bewonen, werden opgekocht door malafide verhuurders die woekerwinsten op de geëxploiteerde pensions maakten. Op 10 augustus 1972 ging het mis en ontstonden er rellen die bekend zouden worden als de Afrikaner of Turkenrellen.
Aanleiding was de huisuitzetting van een Nederlandse vrouw door haar Turkse huiseigenaar die zijn bezit in een pension wilde veranderen. De Rotterdamse havenarbeiders kwamen fel in verzet. De rellen duurden dagen en de ME leverde slag. De gemeenteraad besliste daarna dat in elke stadswijk slechts 5% buitenlanders mochten wonen. Dit besluit werd door de Raad van State verworpen.