Titel | Textielverver
Ingekleurde afdruk van een houtsnede
Het betreft hier een zogenaamde centsprent. Afgebeeld is een textielverver bij een grote kuip, die een doek door de wringer haalt. Op de achtergrond zijn andere mannen bij kuipen aan het werk. Onder de afbeelding staat een rijmpje in het Nederlands en het Frans.
In Brabant komt de textielindustrie in de negentiende eeuw tot ontwikkeling. In verschillende steden zijn kleinschalige textielververijen gevestigd, die voornamelijk blauwe katoen leveren voor werkkleding. De katoen wordt gekleurd met indigo. In Eindhoven herinnert de naam van carnavalsvereniging ‘De Blauwbuiken’ aan deze eens bloeiende bedrijfstak.
Centsprenten zijn goedkope prenten met een rijmpje of een moraliserende tekst, die in grote oplagen verspreid worden. Ze worden gedrukt met houtblokken. Centsprenten zijn niet bedoeld als reclamedrukwerk. Rond 1850, als ze worden verdrongen door ander drukwerk (kopergravures, lithografieën), worden deze centsprenten ontdekt als verzamelobject in kringen van sociaal geëngageerde burgers en kunstenaars die zich interesseren voor ‘volkskunst’. De Franse schilder Gustave Courbet (1819-1877) is één van de eerste verzamelaars en laat zich voor zijn schilderijen veelvuldig door de wat onbeholpen compositie van de centsprenten inspireren.