Titel | Stucreliëf Kasteel Helmond 1790
Op alle vier de hoeken van het middeleeuwse Kasteel van Helmond bevindt zich een grote toren. Op de zogenaamde bel-etage is de zaal in de noordoostelijke toren rijk versierd met stuc. Een van deze decoraties is een reliëf met een weergave van het kasteel vanuit de noordwesthoek, zoals het gebouw er uitzag aan het eind van de 18e eeuw. Onderaan de muren van het kasteel begint niet meteen de slotgracht maar er ligt eerst een strook grond met daarop kleine bomen. Aan het eind van de brug zit een hond en linksachter sluit een laag hek het voorterrein van het kasteel aan die kant af. Op een van de torens is als windvaan een schip te zien; deze staat nu nog op de toren en verwijst naar de overzeese handelsactiviteiten van Carel Frederik Wesselman. Onder het reliëf is de datering aangebracht: A(nn)o MDCCXC (=1790).
De decoratie is aangebracht boven een ronde nis die aan weerszijden Ionische pilasters in stucwerk heeft en aan de bovenzij gedecoreerd is met een enorme schelp. Doorgaans kan deze eraf gehaald worden waardoor een schoorsteengat zichtbaar wordt. In dit geval is dit echter niet het geval. De nis is aangebracht voor de symmetrie in de kamer. Aan de andere zijde van het vertrek is een vergelijkbare nis waar wel een schoorsteengat verborgen zit achter de schelp.
Door wie de stucdecoratie is aangebracht is onbekend. De vormgeving sluit volledig aan bij de meer strakke en symmetrische decoratiestijl van het eind van de 18e eeuw en vertoont overeenkomsten met die in Kasteel Heeze.