Titel | Spinster
Een vrouw, gekleed in lokale klederdracht, zit aan een spinnewiel. Met haar linkerhand houdt ze de draad vast. Met haar andere hand trekt ze het dekentje opzij dat in de wieg voor haar ligt. Ze kijkt vreugdevol naar haar kind, dat voor de beschouwer niet zichtbaar is. Haar gezicht, handen en het dekentje lichten op in het donker. De voorstelling is gedetailleerd en verfijnd geschilderd, met een zeer kundige weergave van de lichtwerking.
Portielje geeft de beschouwer het idee bij toeval een intiem moment mee te maken. In werkelijkheid is het schilderij door hem in scène gezet, waarschijnlijk in zijn eigen atelier. In de negentiende eeuw zijn dergelijke genretaferelen erg populair. Veel kunstenaars bouwen daarom in hun ateliers op realistische wijze interieurs van boeren en vissers na, waar de modellen kunnen plaatsnemen.
Dit soort interieurstukjes met figuren zijn gebaseerd op de genretaferelen uit de zeventiende eeuw, die vaak een moraal uitdrukken. In de negentiende eeuw ontbreekt zo'n diepere betekenis en staat de voorstelling op zichzelf. Het draait dan niet meer om een moraal, maar om de schilderachtigheid van een huiselijke scène.
Dit werk is een bruikleen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.