Skip to content

Menu

Kasteel Helmond

Feest in de kasteeltuin

Op 29 mei, Tweede Pinksterdag, vieren we feest in de kasteeltuin van 11-16.00 uur. Er staan standjes met lekker eten en drinken, je kan er allerlei kunstzinnige en natuuractiviteiten doen en nog veel meer. Kom jij ook? De toegang tot de kasteeltuin gratis. Let op: bezoek je deze dag ook het kasteel of de Kunsthal (onze andere locatie), dan krijg je 50% korting op je entreekaartje. Dat is toch leuk! Je kaartje kun je online kopen via de knop Koop je kaartje op deze pagina, of aan de balie van het museum.

 

We organiseren dit feest rondom de tentoonstelling De kasteeltuin door de eeuwen heen die je in het kasteel kan bewonderen tot eind oktober. Het Feest in de kasteeltuin is mogelijk gemaakt door de gemeente Helmond.

Bekijk het programma Feest in de kasteeltuin. Voor dit feest werkt het museum samen met diverse partijen in de stad en daarbuiten zoals Bibliotheek Helmond-Peel, kunstenaars Linda Nieuwstad en Julia Ilkiv, fotografe Tahné Kleijn, IVN Helmond, Kunstkwartier/CultuurContact & Aandacht voor Ouderen, scholen en JIBB+.

Maak je muurbloem

Onder begeleiding van kunstenaar Linda Nieuwstad ga je muurbloemen maken van de beroemde Vlisco stof. Superleuk en vast superbloemerig gaat jouw resultaat zijn!

Fotostilleven

Maak je eigen fotostilleven van moestuingroente. Zoals je wel weet waarschijnlijk was de kasteeltuin ooit ook een moestuin waar de bewoners hun eten teelden, het aten en ook weer verkochten. Niemand minder dan fotografe Tahné Kleijn helpt je je eigen stilleven te maken. Deze foto kun je dan vervolgens downloaden en mee naar huis nemen.

Proeverij

Ontdek de (vergeten) groentes en fruit van Stadstuin Helmond en proef de heerlijke aspergetaart!

Bloemige kleurplaat

Kunstenaar Julia Ilkiv heeft prachtige kleurplaten van canvas met het ontwerp van planten, bomen en dieren ontworpen. Onder haar bezielde begeleiding ga je mee helpen inkleuren. Op het eind van de dag zijn alle schilderijen ingekleurd.

Genieten van verhalen

Ga maar lekker zitten op je zitzak of luieren in de hangmat, en geniet van van de vele verhalen en gedichten. Dit leuke voorleesevenement organiseert Bibliotheek Helmond-Peel, bekijk ook de leeskar met oude boeken.

Maak je eigen boekenlegger

IVN Helmond helpt je boekenleggers te maken van bloemblaadjes, of pennen van twijgjes. Ook kan je leren van de waterdiertjes (wat zijn dat en hoe leven ze).

Kunst in de Brievenbus

Kunstkwartier Helmond toont tijdens het Feest in de kasteeltuin een expositie van de resultaten van het project Kunst door de Brievenbus. Tof om te zien wat je met kunst kan doen!

Van kasteeltuin tot siertuin

Wat 800 basisschoolleerlingen en bewoners van zorginstellingen allemaal kunnen doen met onder andere een houten prikker en afvalmaterialen. Zij maakten prachtige bloemen die je kan bewonderen. Op deze manier is de siertuin die de kasteeltuin ooit was, weer terug van weggeweest.

Van yoga tot streetdance

Lekker bewegen, dat is gezond! Tijdens het feest in de tuin kan je aan allerlei beweegworkshops deelnemen zoals Bootcamp, Minecraft Yoga, Aero Boxing, Zumba en Fitness. Dit event wordt georganiseerd door Jimmy en Loїs Sportentertainment.

Fotofestival

Wandel lekker rond in de tuin en geniet tussen alle activiteiten door ook van fotografie, zoals van foto’s van het project Goeikes. Wat Goeikes precies doet kun je hier lezen.

De kasteelbewoners

Ontmoet en groet tuinman Mattieu, Jonkheer Wesselman of rentmeester Jadoulle. Wandel samen door de tuin en ontdek hun geheimzinnige verhalen.

Hapje eten & drinken

Last but not least, van zo’n feestje krijg je dorst en lekkere trek. Geniet van warme en koele drankjes en neem ook zeker zo’n verrukkelijke warme wafel of een verkoelend ijsje. Tip: neem een gevulde picknickmand mee en zoek een plekje in de tuin. Eet smakelijk!

Dag van het Kasteel

Bezoek ook zeker het veertiende-eeuwse stadskasteel dan geopend van 10-17.00 uur, want op 29 mei is het ook Dag van het Kasteel. Dit landelijke evenement vieren wij in Kasteel Helmond met een leuk en leerzaam programma. Kijk maar even wat we doen op Dag van het Kasteel! Speciaal voor deze dag ontvang je 50% korting op je museumticket voor het kasteel, ook kun je met dit ticket de Kunsthal bezoeken. Je kan er prachtige fotografie van de beroemde Magnum fotograaf Alex Webb bekijken en de kunsttentoonstelling Uniform bezoeken. Een ticket koop je via de knop Koop je kaartje op deze pagina of aan de museumbalie op de dag van je bezoek.