Skip to content

Menu

Museum Helmond

Filmmiddag Walker Evans Revisited

Kom langs bij onze filmmiddag in Kasteel Helmond op zondag 12 februari! De film die je in de grootste waterburcht van Nederland kunt gaan zien is van RaMell Ross en heet Hale County, this morning, this evening. RaMell Ross is een van de deelnemende kunstenaars die reageren op de foto’s van de Amerikaanse fotograaf Walker Evans in de tentoonstelling Walker Evans Revisited in Kunsthal Helmond.

 

 

De film duurt 75 minuten, start om 15.00 uur en is te zien in Kasteel Helmond. Voorafgaand aan de film kun je de expositie Walker Evans Revisited bekijken in Kunsthal Helmond. Beide museumlocaties liggen circa 200 meter van elkaar verwijderd, gescheiden door de Zuid-Willemsvaart. Je wandelt er in circa 3 minuten naartoe. Een kaartje voor de filmmiddag kost €5,00 per persoon, dit is exclusief een entreeticket.

Bekijk alvast de trailer!

Slavernij en armoede

De Black Belt in het Amerikaanse Zuiden staat bekend om zijn geschiedenis van slavernij en armoede. RaMell Ross, die er jaren werkte als leraar en basketbalcoach, roept in zijn debuutfilm een rijker geschakeerd beeld op. Met de warme, intieme blik van een insider portretteert hij de gemeenschap van Hale County door zijn camera te richten op een aantal inwoners. Over een periode van vijf jaar volgt hij de studerende basketbalspeler Daniel Collins, de jonge vader Quincy Bryant en de mensen om hen heen.

Dat doet Ross in een poëtisch vloeiende, impressionistische stijl. De montage is associatief en non-lineair, een opeenvolging van momenten. Een kind dat heen en weer rent; drie meisjes die ’s avonds onder een afdak staan te zingen; basketballers tijdens hun training; een geboorte; een begrafenis. Soms grappig, vaak ontroerend. De grotere betekenis mag de kijker zelf invullen.

RaMell Ross, Ladrewya and Michelangelo, 2013, print. Courtesy the Artist. Te zien in de tentoonstelling Walker Evans Revisited.

RaMell Ross, Ladrewya and Michelangelo, 2013, print. Courtesy the Artist. Te zien in de tentoonstelling Walker Evans Revisited.

Aanmeldformulier Filmmiddag Walker Evans Revisited

Aanmeldformulier