Skip to content

Menu

Museum Helmond

Het Antropoceen- zijn we er al?

Het Antropoceen – leven we echt in een nieuw geologisch tijdperk? En hoe denkt de wetenschap daarover? Op woensdag 7 september organiseert Museum Helmond in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen en de Ambassade van Canada een rondleiding en lezingenprogramma rondom het thema en expositie Antropoceen.

 

Rondleiding door de tentoonstelling
Museum Helmond laat in ‘Antropoceen: Het tijdperk van de mens’ werk zien van de Canadese kunstenaars Edward Burtynsky, Jennifer Baichwal en Nicholas de Pencier. Zij legden in meer dan twintig landen de voetafdruk van de mens op aarde vast. De indringende foto’s op groot formaat, fascinerende video’s en indrukwekkende augmented reality installaties laten de invloed zien die de mens heeft op de aarde. Tijdens het ochtendprogramma neem je deel aan een rondleiding door de tentoonstelling Antropoceen, door conservator Sophie Beekelaar.

Het Antropoceen – zijn we er al? Een bijzonder lezingprogramma
Afgelopen zomer kwamen wereldberoemde specialisten op het gebied van het Antropoceen naar de Universiteit van Groningen bij elkaar om bij te dragen aan de Summer School “Welcome to the Anthropocene!”. De sprekers en deelnemers van de Summer School besproken en discussiëerden het Antropoceen binnen vier thema’s en acht disciplines. Tijdens het middagprogramma delen de coördinator van de Summer School en drie participanten hun inzichten vanuit verschillende vakgebieden over het Antropoceen als periode en de groeiende menselijke invloed op de aarde.

Sprekers:

  • Daniella Vos (coördinator Summer School)
    Zijn we er al? Inzichten van de Summer School “Welcome to the Anthropocene!” (NL)
  • Luca Molinari (Italië) heeft een achtergrond in de economie en spreekt over duurzaamheid en hoe bedrijven hun impact op de aarde kunnen beperken of veranderen. De lezing heeft de titel: Anthropocene in Business. Opportunities for corporates integrating a multidisciplinary term in their sustainability strategies (EN, online)
  • Lottie Atton (UK) spreekt vanuit haar achtergrond in de geologie en vertelt hoe en wanneer we daadwerkelijk kunnen spreken van een nieuw geologisch tijdperk, het Antropoceen. De lezing is getiteld: Anthropocene: A Geological Perspective (EN, online)
  • Jorinde Bosma (NL/Zweden) heeft een achtergrond in cultural studies en antropologie. zij vertelt ons meer over de term Antropoceen en hoe deze door ons gebruikt wordt. Haar lezing heet: Are we living in the Anthropocene? A tale of two Anthropocenes (EN, online)

Programma
Het ochtendprogramma  begint om 11.00 uur met een rondleiding door de tentoonstelling Antropoceen in de Kunsthal (90 min.). De rondleiding wordt gegeven door conservator Sophie Beekelaar. Hierna heb je de mogelijkheid om het museum te bezoeken en te lunchen.
Het middagprogramma begint om 14.00 uur en vindt plaats in de Ridderzaal van het kasteel. De middag duurt tot 16.15 uur.

Meedoen?
Wil je de rondleiding en/of de lezing bijwonen? Meld je dan hieronder aan via het aanmeldformulier. Voor het bijwonen van de lezing en de rondleiding worden geen extra kosten berekend. Je betaalt slechts het entreekaartje van het museum. Koffie en thee is inbegrepen. In ons Kasteelcafé heb je de gelegenheid om te lunchen. Dit is op eigen kosten. Het lezingprogramma en de rondleiding kun je bezoeken met een entreekaart, deze kun je aan de balie van de Kunsthal kopen of online via onze website.

Aanmeldformulier Antropoceen - zijn we er al?

Aanmeldformulier