Skip to content

Menu

Kunsthal Helmond

Meer over Antropoceen

‘Meer over Antropoceen’ is het sideprogramma dat jou wordt aangeboden door De Cacaofabriek. Het onderstreept, verstevigt en verdiept het verhaal achter de indrukwekkende Antropoceen tentoonstelling. Lees snel verder welke films en andere activiteiten De Cacaofabriek voor jou in petto heeft. De locatie waar jij moet zijn en kunt boeken is De Cacaofabriek. Heb je vragen over het programma, vraag het na via info@cacaofabriek.nl.

Van het verontschuldigende I am So Sorry (documentaire/ film) tot aan de eigengereide muzikale hertaling van Koyaanisqatsi door We Stood Like Kings (filmconcert). En van de wonderlijke lezing The Incredible Shrinking Man (theatrale lezing) door ontwerper/ kunstenaar Arne Hendriks tot aan Anthropocene: The Human Epoch (documentaire/ film) van het Canadese drietal wat ook verantwoordelijk is voor de bijzondere expositie in Kunsthal Helmond. ‘Meer over Antropoceen’ is schokkend, absurd en inspirerend.

The Incredible Shrinking Man – theatrale lezing door Arne Hendriks
do 26 mei – 20:00 – zaal 2

Mensen worden steeds groter. Daardoor hebben we meer energie, eten en ruimte nodig. Wat nu als we besluiten al onze kennis in te zetten om de mens te laten krimpen? Een mens te creëren die beter op aarde past?

Met zijn langlopende kunstproject The Incredible Shrinking Man combineert Arne Hendriks onderzoek, ethiek en maatschappelijke betrokkenheid om het menselijke verlangen naar méér cultureel om te keren.

Meer info & tickets

I am So Sorry – documentaire/ film
vr 10 juni – 19:00 – zaal 2
zo 19 juni – 14:00 – zaal 2

In een verstild bos staat een waarschuwingsbord: stralingsgevaar! “Is dit het verleden of de toekomst?” peinst de gemaskerde figuur die als een soort geest opduikt in nucleaire rampgebieden. In een tijd waarin kernenergie mogelijk weer als alternatief voor fossiel opduikt, voert deze kalm geobserveerde, indringende rondgang ons langs plaatsen die als waarschuwing kunnen gelden. Met zijn documentaire die de treffende titel I Am So Sorry draagt, verontschuldigt regisseur Zhao Liang zich namens de mensheid voor het radioactieve afval waarmee de aarde, de huidige bevolking en de generaties die nog zullen komen zijn opgezadeld.

Meer info & tickets

Koyaanisqatsi USA 1982 – filmconcert door We Stood Like Kings
vr 17 jun –  20:30 – zaal 3

‘Een van de meest unieke instrumentale acts op de planeet’, aldus Post-Rock Essentials. Dit Brusselse viertal staat na drie albums en meer dan 230 shows bekend als dé act die meesterlijke filmwerken op muzikale wijze nieuw leven inblaast. Zo componeerde We Stood Like Kings een volledig nieuwe soundtrack de beroemde cultfilm ‘Koyaanisqatsi’, waarvoor Philip Glass in 1982 de muziek maakte. Ze lieten zich daarbij inspireren door het origineel van Glass, maar ook door Pink Floyd, Chopin en Mogwai. Dompel je onder in het muzikale universum van We Stood Like Kings dat wonderschoon vermengt met de prachtige filmbeelden op de achtergrond.

Meer info & tickets

Antropocene: The Human Epoch – documentaire/ film
zo 26 juni – 16:00 – zaal 2
za 02 juli – 14:00 – zaal 2

Na hun oogverblindend mooie documentaire Manufactured Landscapes zijn filmmaker Jennifer Baichwal en fotograaf Edward Burtynsky opnieuw herenigd voor Anthropocene: The Human Epoch, een monumentaal beeldverslag van ons veranderende ecosysteem. In wonderschone maar shockerende beelden zien we de enorme koolmijnen in Duitsland, de ontluisterende ontbossing in Canada en de gifgroene lithiummeren van de Andes. Terwijl onze machines hun sporen achterlaten verandert de aarde langzaam in een plek die we niet meer herkennen. In indrukwekkende beelden zien we de gruwelijke schoonheid van onze invloed op de aarde. Een urgente oproep tot actie.

Meer info & tickets