Skip to content

Menu

Kasteel Helmond

Workshop Bevrijdingsrok

Doe mee aan een unieke workshop waarin we samen met alle deelnemers een enorme, prachtige en kleurrijke Helmondse Bevrijdingsrok gaan maken. Iedereen is welkom om deel te nemen en bij te dragen aan dit bijzondere project.

Doe je ook mee, dan ontvang je op de workshop een vierkant lapje stof van 20 x 20 cm. Dit lapje mag je naar eigen inzicht en creativiteit versieren met verschillende, en ook zelf meegebrachte stofjes, die voor jou een speciale betekenis hebben. Zo kan je denken aan een stropdas van je vader, een kledingstuk van je kind, een sjaal van je moeder. Gebruik je fantasie en maak iets dat jouw verhaal vertelt of symbool staat voor vrijheid en verbondenheid. Samen vormen al deze unieke lapjes één grote Bevrijdingsrok die symbool staat voor onze vrijheid. Dit gezamenlijke ‘kunstwerk’ stellen we tentoon in september in het paviljoen in het Burgemeester Geukerspark.

Bevrijdingsrok, collectie Museum Helmond

Bevrijdingsrok, collectie Museum Helmond

Symbool van eenheid

Verzetsvrouw Mies Boissevain-Van Lennep wordt in 1943 opgepakt en komt in de gevangenis terecht. Ze overleeft concentratiekamp Ravensbrück. Haar man en twee zonen overleven de oorlog niet. Desondanks is Mies niet gebroken. Terug in Nederland introduceert zij, vanuit een commissie die richtlijnen voor de viering van de bevrijding opstelt, de Nationale Feestrok. Ze doet een oproep aan alle vrouwen om een rok te maken van lapjes die een speciale herinnering oproepen, met daarop belangrijke data geborduurd. Allemaal verschillende lapjes die samen één rok maken; de feestrok staat symbool voor eenheid ook al is iedereen anders.

Doe je ook mee?

De workshops vinden plaats op donderdag 4 juli, vrijdag 5 juli en zaterdag 6 juli. Op deze drie dagen zijn de workshops van 13.00 tot 14.30 uur en van 15.00 tot 16.30 uur. De locatie van de workshops is de Ridderzaal in Kasteel Helmond. De workshops vinden plaats onder professionele begeleiding van Mieke Manders. Na afloop van de workshops stelt Mieke de vierkante lapjes samen tot de uiteindelijke Bevrijdingsrok.

Wat neem je mee?

Je krijgt van ons het basislapje, maar neem je eigen stofjes, linten en knopen mee om je vierkantje te versieren. Wij zorgen voor alle handwerkmaterialen.

Wat kost het & reserveren

Mis deze kans niet en meld je aan via de knop Tickets. Deelname aan deze workshop is gratis. Wil je ook het museum bezoeken, dan kun je op de dag zelf een kaartje kopen aan de balie van het museum.

Deze workshop wordt georganiseerd in samenwerking met 80 jaar Bevrijding Helmond.