Skip to content

Menu

Kasteel Helmond

Workshop Linda Nieuwstad

Je kan je nog aanmelden voor de workshop van Linda Nieuwstad op 15 juni, je hebt de keuze uit de ochtend en de middag. Doe dat snel want vol is vol! Hieronder kun je je aanmelden, en zie je wat de vorige workshop opleverde aan plezier en werkgenot. Ook leggen we nog een keer uit wat de workshop inhield en waarom we dit hebben georganiseerd. Dit zogeheten ‘participatiekunstwerk’ is mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernard Cultuurfonds.

Linda Nieuwstad (r) legt een deelnemer uit hoe je een hyacint maakt van Vlisco stof.

Linda Nieuwstad (r) legt een deelnemer uit hoe je een hyacint maakt van Vlisco stof.

In de tentoonstelling De kasteeltuin door de eeuwen heen staat al een begin van het werk De Wilde Hyacint (2022, staal, Vlisco stof) ontworpen door beeldend kunstenaar Linda Nieuwstad. Tijdens iedere workshop wordt er één Wilde Hyacint bekleed met handgemaakte bloemblaadjes en bladeren gemaakt van Vlisco stof. Zo ontstaan er gedurende de komende maanden drie nieuwe kunstwerken, Wilde Hyacinten, die als het ware tot leven komen door de kleurrijke printjes van Vlisco. Vandaar dat Linda Nieuwstad ze ook wel Printje Hyacintje noemt.

De Wilde Hyacint wordt aangekleed met blaadjes van stof.

De Wilde Hyacint wordt aangekleed met blaadjes van stof.

Kleurrijke Dutch wax

De bloemblaadjes van De Wilde Hyacint zijn straks gemaakt van de kleurrijke en vooral in West-Afrika zo geliefde stoffen van textielfabriek Vlisco, oftewel Dutch Wax. In 1911 verkoopt kasteelheer Carel Frederik IV Wesselman een deel van de kasteeltuin aan textiel- fabrikant Pieter Fentener van Vlissingen. Hij bouwt er een deel van zijn textielfabriek genaamd Vlisco, die tot op de dag van vandaag in Helmond staat.

“De wilde hyacint of boshyacint groeit kort in het voorjaar en kan grote delen van het bos veranderen in een paarse zee van bloemen. Ik maakte voor het eerst kennis met de bloem toen ik de schilderijen van meesters uit de zeventiende eeuw bestudeerde. De ranke, krom hangende plant lijkt in het niets op de geteelde hyacinten die de bloemist in het voorjaar verkoopt. De afgelopen jaren heb ik vele groot formaat bloemen en bloemstillevens gecreëerd. Meestal zijn mijn bloemen uitvergrotingen van echte varianten waarbij kleur en vorm lijken op het origineel. Maar in een tijd waarin het ‘anders mogen zijn’ veel aandacht krijgt, is het tijd geworden om mijn bloemen een eigen identiteit te geven. Aankomend jaar wil ik onder de naam ‘flower your skin’ een serie wilde hyacinten maken die in stofuitdrukking, materiaal en culturele print een brede diversiteit laat zien. De stoffen van Vlisco passen heel mooi bij dit concept”, vertelt Linda Nieuwstad.

Blaadjes knippen van Vlisco stof, leuk en leerzaam!

Blaadjes knippen van Vlisco stof, leuk en leerzaam!