Freule Emelie Wesselman

Leuk en leerzaam! Bij de tentoonstelling Freule Emelie Wesselman van Helmond (1895-1987) te zien in Kasteel Helmond organiseert het museum een creatieve schrijfworkshop.

In de tentoonstelling schetsen we het leven van Emelie aan de hand van origineel beeldmateriaal en objecten die van haar en haar familie zijn geweest. Zo zijn er de familiealbums, het dagboek van haar moeder, het schoolrapport, het kwartet en verschillende kinderboeken en haar opstelschriftje.

Het opstelschriftje van Emelie

Emelie was leerling op de Wilhelminaschool in Helmond en ook op de Rijks-HBS, nu beter bekend als het Jan van Brabant College, Molenstraat. In haar schooltijd op de Rijks-HB had Emelie als 13-jarig meisje een opstelschriftje waarin ze onder andere schrijft over haar eerste bal op Kasteel Helmond. Het schriftje zet voor ons als toeschouwer de deur open naar de wereld van toen.

Creatieve schrijfworkshop

De leerlingen krijgen een rondleiding door de tentoonstelling over Emelie. Daarna gaan ze met hun opgedane kennis en inspiratie aan de slag in een creatieve schrijfworkshop. Door de veelzijdigheid van dit project is het naast culturele activiteit ook geschikt voor de vakken Nederlands, geschiedenis en CKV.

Lesbrief

In de lesbrief vind je een link naar LessonUp waar leerlingen individueel of klassikaal het bezoek kunnen voorbereiden. Hierin staat belangrijke informatie die de leerlingen tijdens de workshop nodig hebben. Download hier de lesbrief.

Doe ook mee!

Doelgroep  Voortgezet onderwijs leerjaar 2 en 3

Periode       14 februari tot 30 oktober 2022

Duur           90 minuten