Titel | Avond op de rivier (Havengezicht Rotterdam)
Sinds de 17e eeuw zijn er talloze marines en havengezichten geschilderd door Nederlandse kunstenaars. Ook Heijenbrock gaat door op deze traditie en hij geeft het onderwerp een eigentijds tintje.
Midden op het water ligt een groot zeeschip geflankeerd door elevatoren. Links liggen binnenvaartschepen te wachten totdat ze vanuit de grote boot zijn volgeladen. Op de achtergrond is een kade met schepen, lichtjes en bebouwing te zien. Een groot deel van het doek wordt ingenomen door de lucht waarin de maan achter de wolken deels schuilgaat.
Het met elevatoren overbrengen van graan naar kleinere schepen waarbij het tegelijkertijd gewogen wordt, begint rond 1906. Door het vele water in deze haven kunnen de elevatoren makkelijk langszij komen. Dit duidt erop dat het hier hoogstwaarschijnlijk om de Rotterdamse Maas gaat. Bovendien zijn de rijnschepen die Amsterdam aandoen, over het algemeen groter dan de binnenvaartschepen die hier zijn afgebeeld. Daarbij komt dat in Amsterdam veel minder overslag plaats vindt op het water Daar wordt meer gebruik gemaakt van de kades.
De overslag is een continubedrijf: dus ook 's nachts wordt gewerkt.
De tanks op de wal suggereren dat het olietijdperk is begonnen, wat een datering betekent van na 1918.