Titel | Tanggu Port #1, Tianjin, China, 2005
Dit havengezicht toont geen meeuwen die rondcirkelen boven zeeschepen die aangemeerd liggen terwijl grote kranen containers aan boord brengen. Het is namelijk een weergave van een zwart landschap dat bestaat uit enorme bergen cokes. Deze brandstof is een van de belangrijkste producten die in de Tangguhaven, gelegen bij de stad Tianjin, verscheept worden. Alleen het rode busje dat links wegrijdt, zorgt voor enige kleur.
Het is de grootste door mensen aangelegde haven van China. Met zijn 20.000 werknemers en zijn dichte ligging bij Beijing is Tanggu zeer belangrijk voor de handel van en met China. Daarom zijn er vanuit de Verenigde Staten enorme investeringen gedaan in deze wereldhaven.
Burtynsky zegt hierover: ‘Mijn reizen van de afgelopen jaren door China en de foto’s die daaruit voortgekomen zijn, gaan zowel over mijn persoonlijke behoefte om de ecologische ontwikkelingen op onze planeet te volgen als over de grote invloed die China begint uit te oefenen op de wijze waarop de wereld zaken doet. Naar mijn mening is China de meest recente deelnemer die verleid wordt door de westerse idealen - de lege belofte van de bevrediging en geluk door materieel gewin.
Ik zie mijn wereld niet langer als opgedeeld door landgrenzen of taalgrenzen, maar als een planeet die vergankelijk en onevenwichtig in balans is en waarop 6,5 miljard mensen leven’