Titel | Mijnen
Als reactie op het heersende impressionisme ontwikkelt Louis Schrikkel in het begin van de twintigste eeuw een geheel eigen stijl. Hij maakt kleurig werk, waarin alledaagse onderwerpen van de mens en zijn arbeid zijn weergegeven in heldere kleuren, gestileerde vormen en een eenvoudige ritmische compositie. De schilderijen zijn hierdoor zeer verhalend.
In afwijking van de andere schilderijen van Louis Schrikkel hebben de arbeiders in dit schilderij een veel minder prominente rol binnen het beeldvlak. Links onder in de hoek zijn drie personen afgebeeld. De twee rode figuren lopen gebogen, terwijl de blauwe figuur kaarsrecht staat en een dwingend gebaar maakt. Tussen deze figuren is er sprake van een machtsverhouding. Schrikkel heeft hier uitdrukking aan gegeven door het verschil in lichaamshoudingen en het onderscheid in kleur. De gelaatsuitdrukkingen zijn niet nodig om te begrijpen wat er gaande is.
Het overgrote deel van het beeldvlak van dit schilderij wordt ingenomen door mijngebouwen. Op de achtergrond zijn een kolenberg, koeltorens, schoorstenen en de transportlift te zien. Midden door het beeld rijdt een kolentrein, die een dikke rookwolk uitstoot.