Titel | Portret van Jonkheer Carel Frederik Wesselman III
Hij is de zoon van Carel Frederik Wesselman II (1780 Utrecht– Helmond 1840) en Elisabeth Maria Spoor (1788 Eindhoven –Helmond 1841).
Carel Frederik III ( Helmond 1819 – 1870 Helmond) lijkt een net zo glansrijke carrière te krijgen als zijn vader. Hij promoveert zelfs tot doctor in de rechtsgeleerdheid en hij wordt in 1846 adjunct/districtscommissaris.
Maar in het midden van de 19e eeuw, wanneer dit schilderij gemaakt wordt, is alles aan het veranderen. Nederland heeft een nieuwe grondwet en het landelijke, provinciale en stedelijke bestuur wijzigt. Commissies en functies waarmee zijn vader en grootvader veel invloed konden uitoefenen verdwijnen of krijgen minder macht. Voor hem rest het lidmaatschap van de Helmondse gemeenteraad. Ook wordt hij in voorzitter van de Helmondse afdeling van de Nederlandse Maatschappij ter bevordering van de Nijverheid en is hij voorzitter van de Commissie van Koophandel en Industrie. De boeken op zijn portret verwijzen waarschijnlijk naar zijn opleiding en deze werkzaamheden.
Carel Frederik III eindigt dus met minder macht maar wel met meer geld: hij wordt drie keer zo rijk als zijn vader.
Dit werk is een bruikleen van Jonkheer A. G.J. Wesselman van Helmond.