Skip to content

Menu

Kasteel Helmond

Zomerkasteel Helmond

Van zaterdag 6 juli tot en met zondag 1 september is ons kasteel weer omgetoverd tot Zomerkasteel Helmond. Leuk en leerzaam voor bijvoorbeeld families en gezinnen. Je online ticket boek je via de knop Koop je kaartje of aan de balie van het kasteel.

Het Zomerkasteel bestaat uit diverse leuke evenementen, je ziet ze hieronder staan. Wil je er ook bij zijn, dan kan dat op vertoon van een geldig entreekaartje voor het kasteel. Wil je alleen rondkijken en of spelen op het binnenplein? Dat kan ook zonder toegangsticket.

Ontmoet de kasteelgidsen

Tijdens je bezoek kom je ze vast en zeker tegen: onze kasteelgidsen. Ze vertellen je over ons kasteel, zijn bewoners en zijn geschiedenis. De kasteelgidsen herken je aan hun mooie kasteelkleding, ze vertellen ook over bijzondere en spannende plekjes in de bijna 700 jaar oude grootste, vierkante waterburcht van Nederland. De kasteelgidsen zijn dagelijks aanwezig tijdens het Zomerkasteel, van 11.30 tot 15.30 uur (behalve op de maandagen).

Ken jij het geheim van deze antieke kast al?

Ken jij het geheim van deze antieke kast al?

Roofvogels, oehoe dat is spannend!

Tijdens het Zomerkasteel kun je bij ons komen kijken naar een demonstratie met roofvogels. Dat kan best wel spannend zijn! De demonstraties zijn er op de volgende data en tijden: op woensdag 10, 17, 24 en 31 juli, 7 en 14 augustus van 12.30 tot 15.30 uur op het binnenplein van het kasteel. Zien wij je dan?

Op de foto met de oehoe

Op de foto met de oehoe

De bewoners van het kasteel

Wie woonden er in het kasteel? Hoe zagen zij eruit? Wat aten ze, wat deden ze, en hoe ging dat eigenlijk: het beheren van een kasteel? Onze kasteelbewoners kunnen jou er alles over vertellen. Je ontmoet ze tijdens je bezoek aan het Zomerkasteel. Wie er precies zullen zijn, is nog een kleine verrassing. De kokkinnen vast wel, zij laten je zien hoe er gekookt werd in vroegere tijden. De kasteelbewoners zijn iedere dag tijdens het Zomerkasteel aanwezig van 10.30 tot 16.00 uur (behalve op de maandagen).

De kokkin laat zien wat ze in de middeleeuwen aten

De kokkin laat zien wat ze in de middeleeuwen aten

Speuren & spelen

Hoe zien de kasteelkelders er eigenlijk uit? En wat deden ze daar in de middeleeuwen? Ga het zelf zien en ontdekken via bijvoorbeeld diverse speurtochten die jij kan doen. En in de kelders kun je niet alleen het kasteelverhaal beleven maar ook toffe games doen. Want wat draagt een kasteelheer precies voor kleding? En wat eet hij zoal? Iedere dag kun je spelen en speuren in de kasteelkelders en op het binnenplein tijdens het Zomerkasteel, behalve op de maandagen.

Doe de games in de kasteelkelders!

Doe de games in de kasteelkelders!

Verkleed jezelf als een echte middeleeuwer

Trek een mooi ridderpak of prinsessenjurk uit de kasteelkast, en tover jezelf om tot een echte ridder of prinses! Natuurlijk gaat dit wel onder begeleiding van onze kasteelgidsen. En als je dan zo’n coole outfit aan hebt, maak dan een selfie op de troon in de Ridderzaal. Zo stoer of pretty zie jij er dan vast uit! Je kan je iedere dag verkleden tijdens het Zomerkasteel, behalve op de maandagen.

Ook zo'n coole ridder worden?

Ook zo’n coole ridder worden?

De verhalen van de Voorleeskamer

Luister naar de verhalen van Gast Fantast of Aaltje Verhaaltje, zij hebben je veel te vertellen! Zoals leuke, grappige en spannende kinderverhalen. De Voorleeskamer is geopend: elke dinsdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 11.00 uur tot 15.00 uur en elke woensdag van 10.00 tot 12.00 uur. Behalve op de maandagen.

De verhalenvertellers vol van verhalen, luister je mee?

De verhalenvertellers vol van verhalen, luister je mee?

De geheimen van de kasteeltuin

De tuin om het kasteel heeft veel geheimen, zo staat er een bankje dat veel heeft gezien in zijn bestaan, en onze kasteelbewoners weten daar alles van. Tijdens het Zomerkasteel kun je de familierondleiding de Geheimen van de Kasteeltuin doen op de volgende data en tijden: elke dinsdag en zondag van 11.00 tot 12.00 uur.

De weelderige kasteeltuin vol geheimen

De weelderige kasteeltuin vol geheimen

De Werkplaats van Lucas Gassel

Kom kijken en doen in de Werkplaats van onze Helmondse meester van het landschap: Lucas Gassel van Helmond. Hij was een zestiende-eeuwse schilder die opgroeide in Helmond. Hoe schilderde hij, en met welke ingrediënten? Je leert het allemaal, en nog veel meer, in zijn atelier. Bewonder ook het enige echte schilderij van Gassel dat ons museum heeft aangekocht in de Lucas Gassel torenkamer iets verderop. Iedere dag tijdens het Zomerkasteel, behalve op maandagen, kun jij de werkplaats bezoeken.

Doe mee in de Werkplaats van Lucas Gassel!

Doe mee in de Werkplaats van Lucas Gassel!

Maak je geur- en theezakje

Lekker knutselen tijdens het Zomerkasteel kan ook bij ons, wat denk je ervan om je eigen geur- en theezakje te maken? Dat kan iedere dag, behalve op maandag, tijdens het Zomerkasteel.

Eten & drinken

Kom gezellig iets drinken of eten in ons sfeervolle Kasteelcafé. Daar staan natuurlijk ook voor je klaar: koele drankjes en gerechten als het heerlijk, warm zomerweer is. Alle dagen geopend tijdens het Zomerkasteel, behalve op maandag.

Outside Escape Helmond

Leer de stad Helmond kennen, en doe de Outside Escape Helmond! Ideaal voor een leuk en leerzaam dagje met je familie, vrienden of misschien wel collega’s. Je start de wandeling bij het kasteel en eindigt daar ook in het Kasteelcafé. Je kunt hier boeken en meer lezen over de Outside Escape. Je kan ‘m iedere dag doen.