Titel | Le Camerlingue
Dit werk van de Franse kunstenaar Roger-Edgar Gillet (1924-2004) stamt uit 1979. ‘Le camerlingue’ (de kardinaal-camerlengo) wordt gekenmerkt door de aardse kleuren die Gillet vanaf de jaren zestig gebruikt. We zien een gestalte in een zwarte mantel in tegenlicht. Zijn rug, hoofd en middel zijn door enkele dikke, bloedrode penseelstreken geaccentueerd. Zijn hoofd en handen zijn tot een amorfe, bruine verfmassa getransformeerd.
Net als het werk van de grote Angelsaksische kunstenaar Francis Bacon wordt het werk dat Gillet vanaf de jaren zeventig maakt, gekenmerkt door een gebruik van metamorfosen.
Zo veranderen in sommige doeken mensen in bomen, net als in de ‘Metamorfosen’ van de Latijnse schrijver Ovidius (43 v.C – 17 n.C.). In dit doek is sprake van de metamorfose van een kardinaal-camerlengo.
In de jaren negentig maakt Gillet zelfs bronzen sculpturen die hij ‘Mutanten’ noemt: vormeloze figuren die uit een oermassa tevoorschijn komen. Hij keert hiermee in wezen terug naar de beginselen van de informele kunst, waartoe hij begin jaren vijftig wordt gerekend; de materie (verf, klei, brons, enzovoort) voedt de geest en levert de inspiratie op voor nieuwe, onverwachte creaties.