Titel | Moeder van Marinus Dillen
Een oude vrouw staart ons met haar rechteroog doordringend aan, het linker is verborgen in de schaduw. De foto is geen karakterstudie van deze Brabantse vrouw maar focust op het krachtige lijnenspel van haar talloze rimpels. Nietsontziend en haarscherp wordt haar ouderdom vastgelegd: haar ingevallen wangen, de haartjes op haar kin en het waterige oog.
De foto stelt de moeder van de kunstschilder Marinus Dillen (Mierlo 1890 – Rosenheim, Duitsland, 1985) voor.
Het portret is een van de vele koppen die Coppens in de jaren dertig van de twintigste eeuw maakte. Hij fotografeerde zijn Lieshoutse dorpsgenoten en gaf een selectie van deze verweerde boeren- en arbeiderskoppen uit als fotoboek. Deze in eigen beheer gemaakte uitgave kreeg de titel ‘Rond de Peel’ en verscheen in 1937. Het was Coppens eerste fotoboek en er zouden er nog vele volgen.
De fotograaf werd wellicht tot het kiezen van dit onderwerp – hijzelf sprak van “Peelkoppen” – geïnspireerd door zijn vriendschap met de Brabantse volkskundige Han Mandos (1907-1978). Maar ook kan opgemerkt worden dat Marinus Dillen, wiens moeder hier is gefotografeerd, al eerder op nietsontziende wijze zijn ouders en geestelijk gehandicapte pleegbroer in tekeningen en prenten had weergegeven. Dit werk moet Coppens zeker gekend hebben.