Titel | Landbouwer bij een open schuur
Voorgesteld is een boer die bezig is hooi op te tassen. De open hooischuur met rieten dak naast hem beslaat het grootste deel van deze prent. Het dak wordt belicht door de felle zon. In de schaduw daaronder, waar het koel en droog is, ligt een berg hooi. Het gezicht van de boer wordt door zijn hoed overschaduwd. Zo blijft hij een anonieme figuur voor de beschouwer.
Derkinderen maakt de ets in 1887 als bijdrage aan de portefeuille van de Nederlandsche Etsclub. Het schilderij waarnaar deze ets is ontstaan, moet van enkele jaren eerder dateren. Het geheel is vlot en schetsmatig, maar wel fijntjes met de etsnaald getekend. De afwisseling van donkere en lichtere delen geeft de voorstelling diepte.
Wat onderwerp en werkwijze sluiten zowel schilderij als ets aan bij het werk van andere oud-leerlingen van de Amsterdamse Rijksakademie. In de jaren tachtig van de negentiende eeuw kozen zij vaak boeren en arbeiders als uitgangspunt. Deze ets behoort duidelijk tot het vroege werk van Derkinderen Later richt hij zich vooral op toegepaste en monumentale kunsten met een meer verheven thematiek.