Titel | Op weg naar Holland
In deze krijttekening wordt ingezoomd op drie figuren: een man, een vrouw en hun dochter. De karakteristieke gezichten nemen het grootste deel van de voorstelling in beslag. Hierdoor worden we geconfronteerd met individuele emoties. We lezen boosheid, angst en bezorgdheid van de gezichten. Naast dit individuele leed wordt op de achtergrond de massaliteit van een belangrijke historische gebeurtenis zichtbaar.
Na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in 1914 vluchten vele Belgen naar het neutrale Nederland. Gestel verbeeldt hier de uittocht van de ontredderde Belgische vluchtelingen. De hoekige, expressieve krijtstrepen en de donkere kleuren benadrukken de dramatiek en hardheid van de situatie.
In het najaar van 1914 verblijft Gestel enige dagen in een vluchtelingenkamp in het grensgebied. Hier legt hij zijn indrukken van de menselijke ellende vast in een schetsboek. Deze schetsen werkt hij later uit op zijn atelier tot een serie van circa honderd werken. De documentaire reportage door Gestel neemt een uitzonderlijke positie in binnen zijn oeuvre.