Titel | Vuilnismannen
Als reactie op het heersende impressionisme ontwikkelt Louis Schrikkel in het begin van de twintigste eeuw een geheel eigen stijl. Hij maakt kleurig werk, waarin alledaagse onderwerpen van de mens en zijn arbeid zijn weergegeven in heldere kleuren, gestileerde vormen en een eenvoudige ritmische compositie. De schilderijen zijn hierdoor zeer verhalend.
Hier zijn vuilnismannen afgebeeld bij hun werk in de stad. Onder in het beeldvlak zijn groot twee vuilnismannen met pet afgebeeld. De ene tilt een vuilnisvat op; de andere loopt met een ratel. Daarmee kondigt hij voor de mensen de komst van de vuilniskar aan. Die kar staat op de achtergrond, met op de bok een bezem. Het paard voor de kar eet uit een zak met haver. Een derde vuilnisman leegt een vuilnisemmer in de kar. Er komt een grote stofwolk uit.
Het schilderij bevat geen ruimtesuggestie; wat zich op de achtergrond afspeelt, is simpelweg hoger in het beeldvlak en kleiner weergegeven. Schrikkel beeldt voor vuilnismannen typerende handelingen en gebruiksvoorwerpen uit. Hij geeft de personen geen gelaatsuitdrukkingen. Hun houding en handelingen spreken voor zich.