Skip to content

Menu

Kasteel Helmond

Lentekasteel Helmond

De bloemen bloeien, het zonnetje wordt steeds warmer, de lente is in de lucht. In de meivakantie is het weer tijd voor Lentekasteel Helmond! Dat betekent een supertof programma voor families, gezinnen, kinderen en hun vrienden of vriendinnetjes in ons kasteel van zaterdag 20 april t/m zondag 12 mei.

Wat kan je zoal bij ons doen in de meivakantie? Bekijk het onderstaande programma maar eens:

De wondere wereld van…

In hun prachtige stijlkamer lezen Gast Fantast en Aaltje Verhaaltje jou de mooiste verhalen voor. Ga maar lekker zitten en luisteren en voel je van harte welkom in de wondere wereld van onze voorlezers. Deze voorleesactiviteit kun je bijwonen iedere dag tijdens het Lentekasteel (behalve op maandag) van 11.00 uur tot 15.00 uur.

Laat je voorlezen in de wondere stijlkamer!

Laat je voorlezen in de wondere stijlkamer!

Spelen en speuren

Op het binnenplein staan leuke spellen, ze lijken een beetje op de spellen die werden gespeeld in de middeleeuwen. Leef je maar lekker uit! Speuren doe je natuurlijk in de spannende kelders van ons veertiende-eeuwse kasteel. Je kan verschillende levels uitproberen, en als jij alle vragen goed hebt, dan slaat kasteelheer Jan van Berlaer jou tot ridder van ons kasteel.

Speel met de spellen op het binnenplein!

Speel met de spellen op het binnenplein!

Vraag het aan de kasteelgidsen

Op je tocht door de grootste vierkante waterburcht van Nederland, ontmoet je vast en zeker onze kasteelgidsen. Zij staan je maar wat graag te woord iedere dag van het Lentekasteel van 11.30-15.30 uur. Stel ze al jouw vragen zodat je straks alles weet, of in ieder geval heel veel, over ons kasteel.

Vraag het onze kasteelgids!

Vraag het onze kasteelgids!

Ontmoet de kasteelbewoners

Wie je dit keer gaat ontmoeten? Dat blijft nog even een verrassing. Misschien wel Jonkheer Wesselman, of de kokkinnen, die vertellen jou heel fijn hoe je kookte in de middeleeuwen. Of de dienstmeid er is? Vast wel, zij is er heel vaak, want ze helpt graag mee met het runnen van het kasteel. En ze heeft het altijd erg druk, zo’n groot kasteel is veel werk! De kasteelbewoners zijn er iedere dag tijdens het Lentekasteel (behalve op maandag) van 10.30-16.00 uur.

Luister naar de kokkin, hoe kookten ze eigenlijk in de middeleeuwen?

Luister naar de kokkin, hoe kookten ze eigenlijk in de middeleeuwen?

Op de kasteelzolder

Spannend, en best donker. Dat is de sfeer op de kasteelzolder, soms moet je bukken of ergens overheen lopen. We willen dan ook dat je goed ter been bent, en 8 jaar of ouder, anders is het niet te doen op de eeuwenoude kasteelzolder. Wat je daar gaat zien? Nou, je gaat het verhaal van de kasteelzolder beleven. De schimmen op de muur vertellen je het verhaal van de kasteelbrand in 1549. Misschien kom jij er wel achter wie het heeft gedaan! Speel voordat je de tour op zolder gaat doen, het bordspel XL in de torenkamer naast de informatiebalie in de kelder. Dan ben jij goed voorbereid op wat komen gaat.

De zoldertour kun je dagelijks doen tijdens het Lentekasteel (behalve op maandag) om 11.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur. 

Luister naar de schimmen en wat zij vertellen

Luister naar de schimmen en wat zij vertellen

Familietour de geheimen van de kasteeltuin

In de kasteeltuin staan eeuwenoude bomen, planten en struiken maar ook prachtige beelden en het Lieg Bènkske. Als bomen toch eens konden praten… Te doen op dinsdag, woensdag en donderdag tijdens Lentekasteel om 14.00 uur.

Wie o wie leidt je rond door de sfeervolle kasteeltuin..?

De werkplaats van Lucas Gassel

Ken jij de eeuwenoude schilderijen al van de meester van het landschap: Lucas Gassel van Helmond (1488-1568/69)? Zijn prachtige werken laten zien hoe Lucas gek was van landschappen. Speciaal om zijn kunst te eren, hebben we een werkplaats ingericht in het kasteel waar je met de werken van Lucas kunt kennismaken en zelf aan de slag gaat. Je kan er tekenen, en inkleuren, het is net een echte werkplaats waar je je vast een hele meester gaat voelen! In de Lucas Gasseltoren even verderop, op dezelfde verdieping, kan je een van zijn werken bewonderen: Landschap met het offer van Abraham. Er zijn maar 2 echte Gassels in Nederland, 1 in het Bonnefantenmuseum in Maastricht, en 1 in ons museum.

Leer alles over de schilderijen van Lucas!

Leer alles over de schilderijen van Lucas in zijn werkplaats

Maak een selfie!

Nog geen foto van jezelf op de troon? Maak maar snel een foto of selfie van jezelf (dagelijks behalve op maandag te doen tijdens het Lentekasteel). En verkleed je gerust als een echte ridder of prinses! We hebben daarvoor een speciale omkleedkamer in het kasteel met heel veel mooie kleding.

Ga je maar lekker omkleden als een echte ridder!

Ga je maar lekker omkleden als een echte ridder!