In het weekend van 14 en 15 september is het weer Open Monumentendag. Het jaarlijkse kasteeluitje op ons kasteel in Helmond waar je gewoon echt bij wil zijn. Je leert op een leuke manier alles over hoe men op een kasteel woonde en wat daar allemaal gebeurde: wat waren de persoonlijke relaties, de werkwijzen en het leven op de eeuwenoude waterburcht? Kom het persoonlijk beleven. Gratis toegankelijk tijdens dit weekend van 10.00-17.00 uur.
Wat kun je allemaal gaan beleven in Kasteel Helmond?
Bekijk bijvoorbeeld de mini expositie van stadsarcheoloog Theo de Jong in de eeuwenoude Ridderzaal. Het thema dit jaar is ‘Routes, netwerken en verbindingen’, ofwel ‘Onderweg’. De expositie gaat in op ‘onderweg’, maar dan in de late middeleeuwen en vroege nieuwe tijd. Verschillende archeologische vondsten met betrekking tot reizen, bedevaarten, contacten en verplaatsen kan je gaan zien in diverse vitrines, aangevuld met objecten uit de museumcollectie.
Een belangrijk onderdeel van de expositie zijn de oudste landkaarten van het Hertogdom Brabant en plattegronden en kaarten van Helmond uit de zestiende en zeventiende eeuw. Deze kaarten tonen dat Helmond vindbaar was voor iedereen die er naar toe wilde komen, maar ook dat inwoners van Helmond de weg konden vinden naar andere steden in het Hertogdom Brabant en daarbuiten.
Helmond naar Ludovico Guicciardini (1521-1589), gedrukt door Blaeu in 1613. De stad had wel bakstenen stadspoorten, maar aarden wallen in plaats van stadsmuren. De bolwerken of bastions zijn nog niet archeologisch aangetoond. Opvallend detail: de twee noordelijke torens van het kasteel hebben nog geen puntdak, en zijn tijdens de stadsbrand van 1549 verloren gegaan.
Ga ook eens de honderden jaren oude zolder op, deze is door de tijd heen heel authentiek gebleven. Spannend om eens te bezoeken met het hele gezin. Uiteraard vindt het bezoek aan de zolder plaats onder onder begeleiding van een gids.
Oef dat ziet er hoog uit! En wat is het oud op zolder
Vrolijke noten komen van The George Miller Combination uit Nuenen/Helmond die op zondag 15 september hun talenten laten horen op muzikaal gebied.
In de kasteeltorenzaal op de eerste verdieping, boven het Kasteelcafé, kun je de werkplaats van de Helmondse, zestiende-eeuwse meesterschilder Lucas Gassel bezoeken. Niet alleen kijken is hier de norm, maar vooral ook doen! Leuke doe-en kijktip voor het hele gezin en families met kinderen. Je leert er alles over de schilderkunst van de beroemde Gassel, en wat hij zoal gebruikte om zijn schilderijen te kunnen maken.
Kijk en doe in de werkplaats van de zestiende-eeuwse schilder Lucas Gassel!
Je herkent ze aan hun mooie kasteelkleding, de kasteelgidsen van ons kasteel. Ze vertellen bijvoorbeeld over bijzondere en spannende plekjes in de bijna 700 jaar oude grootste, vierkante waterburcht van Nederland. De kasteelgidsen zijn op de beide dagen aanwezig.
Je mag het allemaal vragen aan de kasteelgids, zij kan je van alles vertellen over dit eeuwenoude kasteel
Onze kasteelbewoners kunnen jou alles vertellen over het leven op het kasteel. Wie er precies zijn, en wie je gaat ontmoeten, dat is nog een verrassing.
Wie o wie ga jij zien? Misschien wel de kokkin of kasteelheer Van Arberg…
Hoe zien de kasteelkelders er eigenlijk uit? En wat deden ze daar eigenlijk precies in de middeleeuwen? Ga het zelf zien en ontdekken via bijvoorbeeld diverse speurtochten die jij kan doen. Iedere dag kun je speuren in de kasteelkelders.
Ga maar lekker gamen en leer zo alles over het leven op het kasteel