Skip to content

Menu

Museum Helmond

Open Monumentendag

Kom jij ook weer het eeuwenoude Kasteel Helmond bewonderen op 11 en 12 september tussen 10.00-17.00 uur? Dan is het weer tijd voor Open Monumentendag! Al bijna 700 jaar lang staat dit stadskasteel midden in het centrum van Helmond. Het verhaal van deze grootste waterburcht van Nederland is uniek, net als zijn bewoners. En je hebt gratis toegang!

 

 

Kom je naar het kasteel dit weekend, laat je oor dan te luister leggen bij de kasteelvrouwen en – heren die je ontmoet op je wandeling door de kasteelvertrekken. Zij vertellen je met alle plezier over de kasteelzalen en over de bewoners ervan zoals de kasteelfamilie Wesselman van Helmond die veel betekende, ook in economisch opzicht, voor Helmond.

Ontmoet de stadsarcheoloog

En maak kennis met tal van voorwerpen die uit de bodem van Helmond komen. Speciaal voor Open Monumentendag heeft stadsarcheoloog Theo de Jong een mini expositie ingericht over eeuwenoude en bijzondere vondsten die in en rondom het kasteel zijn gedaan.

Maak kennis met Lucas Gassel

In de tijdelijke presentatieruimte maak je kennis met de van oorsprong Helmondse meesterschilder van landschappen uit de zestiende eeuw: Lucas Gassel. Een aanrader om te bezoeken met je (klein)kinderen, want je kunt er veel dingen doen en leren zoals schilderen in de stijl van Gassel en meer te weten komen over zijn schildersmethoden. Ook kun je in de tentoonstelling De werkplaats van Lucas Gassel de aanwinst van het museum bewonderen: Landschap met het offer van Abraham, de tweede echte Gassel in Nederland!

Kunstbezoek

Heb je zin in kunst? Wandel dan tijdens het weekend van Open Monumentendag in circa 3 minuutjes van het kasteel naar Kunsthal Helmond aan de andere kant van het kanaal. In dit moderne gebouw kun je kunst en fotografie bekijken in de tentoonstellingen over Magnum fotograaf Harry Gruyaert en Ongewoon Alledaags.