Skip to content

Menu

Kasteel Helmond

Winterkasteel Helmond

Tijdens en rondom de Kerstvakantie is er weer veel te ontdekken voor families en kasteelliefhebbers bij Museum Helmond. Kasteel Helmond, de grootste waterburcht van het land, wordt van 17 december t/m 8 januari omgetoverd tot Winterkasteel Helmond.

Het kasteel is sfeervol aangekleed, met gezellige lichtjes, winterse muziek en zit barstensvol mooie verhalen. Doe een wens, schrijf ‘m op en hang deze in de prachtig versierde wensboom.

Doe een wens!

Doe een wens!

Luister naar verhalen

Gast Fantast en Aaltje Verhaaltje vertellen je de prachtigste kerst- en fantasieverhalen in een warm ingerichte kasteelkamer vol met wonderlijke spullen.

Luister naar de verhalenverteller!

Luister naar de verhalenverteller!

Ontmoet de kasteelgidsen

Zij zijn elke dag aanwezig om spannende verhalen over dit eeuwenoude kasteel te vertellen, de mooiste plekken te laten zien en jou te laten ontdekken welke oude voorwerpen er in de kist zitten. Want weet jij wat ‘een snotneusje’ is?

De kasteelvrouwe wijst je de weg en vertelt over haar geschiedenis

De kasteelvrouwe wijst je de weg en vertelt over haar geschiedenis

Op bezoek bij Koning Winter

Dit jaar krijgen we hoog bezoek van Koning Winter in de raadzaal. Een statige man met blauwe mantel uit een koud land hier ver vandaan. In het kasteel is iets vreemds aan de hand. De kasteelverhalen en herinneringen dreigen verloren te gaan! Daar kan de Winterkoning gelukkig een stokje voor steken. Op magische wijze bevriest hij de mooiste verhalen, gedachten en herinneringen. Hoe hij dat doet? Kom op bezoek, luister naar de mooiste kasteelverhalen en misschien kan hij er ook voor zorgen dat jouw verhalen en herinneringen nooit meer worden vergeten. Wanneer Koning Winter langskomt, blijft nog even geheim.

Nog veel meer bewoners …,

die kom je tegen als je het Winterkasteel bezoekt. Wat dacht je van de Marskramer, de kokkinnen uit 1783, Rentmeester Jadoulle die jou precies kan vertellen hoe je het kasteel nu eigenlijk beheert. Of de sympathieke en elegante kasteelvrouwe Cecile Isabelle van Cortenbach en dienstmeid Geertrui die het heel fijn vindt als je haar helpt met het zilver te poetsen.

Help mee koken, jammie!

Help mee koken, jammie!

Fotoshoot, spelen en speuren

Bij de arrenslee op het binnenplein van het Winterkasteel is jouw kans voor een unieke selfie. Ook kun je elke dag spelen en speuren bij en in het kasteel. Maak een speurtocht door de kelder en speel met de middeleeuwse spellen.

Samen in de arrenslee met de Kerstman

Samen in de arrenslee met de Kerstman

Kasteel in brand!

Loop mee met de tour op de eeuwenoude zolder van het Winterkasteel. Weet jij wie de brand op zolder heeft veroorzaakt? De zoldertour hoef je niet te reserveren, aanmelden kan op de dag zelf. Daarnaast kun je alvast in de sfeer komen door met je familie het XXL bordspel te spelen in de ronde torenruimte. ‘Wie wint, die verliest’ dus kijk uit!

Wie o wie heeft de brand veroorzaakt?

Wie o wie heeft de brand veroorzaakt?

Smikkel smakkel

Smakelijke winterse gerechten en warme dranken serveren we tijdens de gehele periode van het Winterkasteel. Dit bieden we aan in ons gezellige Kasteelcafé.

Openingstijden

Winterkasteel Helmond is geopend in de Kerstvakantie van dinsdag tot en met zondag van 10.00 – 17.00 uur. Op maandag 26 december is het kasteel geopend, het is gesloten op zondag 25 december en 1 januari. Koop je kaartje via de knop rechtsboven of aan de balie.

Kasteel Helmond is gemakkelijk bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer, het stadskasteel ligt in het centrum van Helmond. Kom je met de trein, stap uit op station Helmond, en loop in circa 10 minuten naar het kasteel. Met de fiets? Stal je fiets gratis in de fietsenstalling vlakbij het kasteel.