Skip to content

Menu

Kasteel Helmond

Winterkasteel Helmond

Tijdens de Kerstvakantie is er weer veel te ontdekken voor families en kasteelliefhebbers bij Museum Helmond. Kasteel Helmond, de grootste waterburcht van het land, wordt van 26 december t/m 9 januari omgetoverd tot Winterkasteel Helmond. Het kasteel is sfeervol aangekleed, met gezellige lichtjes, winterse muziek en zit barstensvol mooie verhalen. Doe een wens, schrijf ‘m op en hang deze in de prachtig versierde wensboom. En wat je zeker niet mag missen is het bezoek aan Koning Winter. Een kaartje kopen kan via de link op deze pagina, of aan de balie van het kasteel.

 

 

Luister naar verhalen

Gast Fantast en Aaltje Verhaaltje vertellen je de prachtigste kerst- en fantasieverhalen in een warm ingerichte kasteelkamer vol met wonderlijke spullen.

Verhalenverteller Gast Fantast vertelt de mooiste verhalen. Luister maar mee!

Verhalenverteller Gast Fantast vertelt de mooiste verhalen. Luister maar mee!

Ontmoet de kasteelgidsen

Zij zijn elke dag aanwezig om spannende verhalen over dit eeuwenoude kasteel te vertellen, de mooiste plekken te laten zien en jou te laten ontdekken welke oude voorwerpen er in de kist zitten. Want weet jij wat ‘een snotneusje’ is?

Wat zou dit nou zijn? De kasteelgids legt uit.

Wat zou dit nou zijn? De kasteelgids legt uit.

Op bezoek bij Koning Winter

Dit jaar krijgen we hoog bezoek van Koning Winter in de raadzaal. Een statige man met blauwe mantel uit een koud land hier ver vandaan. In het kasteel is iets vreemds aan de hand. De kasteelverhalen en herinneringen dreigen verloren te gaan! Daar kan de Winterkoning gelukkig een stokje voor steken. Op een magische wijze bevriest hij de mooiste verhalen, gedachten en herinneringen. Hoe hij dat doet? Kom op bezoek, luister naar de mooiste kasteelverhalen en misschien kan hij er ook voor zorgen dat jouw verhalen en herinneringen nooit meer worden vergeten.

Nog veel meer bewoners

Die kom je tegen als je het Winterkasteel bezoekt. Wat dacht je van de Marskramer, Hendrick de timmerman uit 1549, de lakei die je leert buigen en goede manieren aanleert, kasteelheer Jan van Berlaer of help de dienstmeid Geertrui met het zilver poetsen. Elke dag zijn er zeker twee bewoners aanwezig.

Stel jouw vraag aan kasteelheer van Berlaer!

Stel jouw vraag aan kasteelheer van Berlaer!

Fotoshoot, spelen en speuren

Bij de arrenslee op het binnenplein van het Winterkasteel is jouw kans voor een unieke selfie. Ook kun je elke dag spelen en speuren bij en in het kasteel. Maak een speurtocht door de kelder en speel met de middeleeuwse spellen.

Gezellig samen in de slee met de Kerstman. Of hij er deze Kerst ook is? Dat blijft nog even geheim!

Gezellig samen in de slee met de Kerstman. Of hij er deze Kerst ook is? Dat blijft nog even geheim.

Brand op zolder!

Loop mee met de tour op de eeuwenoude zolder van het Winterkasteel. Weet jij wie de brand op zolder heeft veroorzaakt? De zoldertour hoef je niet te reserveren, aanmelden kan op de dag zelf. Daarnaast kun je alvast in de sfeer komen door met je familie het XXL bordspel te spelen in de ronde torenruimte. ‘Wie wint, die verliest’ dus kijk uit!

Ontdek jij het mysterie op zolder?

Ontdek jij het mysterie op zolder?

Eet smakelijk in het Kasteelcafé

Smakelijke winterse gerechten en warme dranken serveren we tijdens de gehele periode van het Winterkasteel. Dit bieden we alleen aan als het café geopend is.

Wanneer kun jij ons bezoeken?

Winterkasteel Helmond is geopend in de Kerstvakantie van dinsdag tot en met zondag van 10.00 – 17.00 uur. Op maandagen, zaterdag 25 december(1e Kerstdag) en zaterdag 1 januari is het Winterkasteel gesloten.  

Kasteel Helmond is gemakkelijk bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer, het stadskasteel ligt in het centrum van Helmond. Kom je met de trein, stap uit op station Helmond, en loop in circa 10 minuten naar het kasteel. Met de fiets? Stal je fiets gratis in de fietsenstalling vlakbij het kasteel.