Skip to content

Menu

A. Roiter NOW

 • 1 oktober 2022
 • 2 april 2023
 • Kunsthal Helmond

A. Roiter NOW

Kunst

In gedachten afreizen naar onontdekte oorden, of jezelf fysiek verplaatsen naar de andere kant van de wereld. Dit zijn twee manieren om te reizen en de beeldend kunstenaar Andrei Roiter (1960) beoefent beide vormen. Dat reizen een belangrijk gegeven is in zijn werk wordt zichtbaar door de koffer die vaker terugkeert. In de koffer kan Roiter zijn hele hebben en houwen bijeenbrengen.

ANDREI ROITER, “PHILOSOPHER’S STONE”, 2010, ACRYLIC, OIL ON CANVAS, COURTESY GALLERY AKINCI

ANDREI ROITER, “PHILOSOPHER’S STONE”, 2010, ACRYLIC, OIL ON CANVAS, COURTESY GALLERY AKINCI

Wereldburger

Roiter is een wereldburger en voelt zich tegelijkertijd overal en nergens ter wereld thuis. Hij is voortdurend onderweg en schippert tussen het heden en het verleden; tussen realiteit, dromen en herinneringen.

Kijkje in zijn hoofd

Het maken van kunst is voor Roiter een manier om ongrijpbare gevoelens als melancholie, angst en hoop in soms heldere en soms poëtische vormen te gieten. Hij gaat op intuïtieve wijze te werk. De ‘props’, driedimensionale objecten, die Roiter zelf maakt worden soms letterlijk verwerkt in zijn schilderijen. Naast deze objecten maakt Roiter op zijn dagelijkse wandelingen foto’s die later, in het atelier, de inspiratie vormen voor de werken die hij maakt.

Tijdens de tentoonstelling krijg je als toeschouwer de kans om een kijkje te nemen in het hoofd van de kunstenaar en word je meegenomen op zijn reis.

 

 • No more heroes

  Tentoonstellingen kunsthal

  Bekijk de tentoonstelling Te zien
 • Ontdek de collectie

  Collectie Museum Helmond

  Toon de collectie
 • Kasteel Helmond

  Locaties

  Ga naar Kasteel Helmond