Skip to content

Menu

Antropoceen

 • 10 april 2022
 • 11 september 2022
 • Kunsthal Helmond

Antropoceen

Het tijdperk van de mens

Een kilometerslange tunnel door ooit ondoordringbare bergen, baden met neonkleurige vloeibare lithium voor gebruik in batterijen en de laatste mannelijke Noordelijke witte neushoorn. De Canadese kunstenaars Edward Burtynsky, Jennifer Baichwal en Nicholas de Pencier legden in meer dan twintig landen de voetafdruk van de mens op aarde vast. De indringende foto’s op groot formaat, fascinerende video’s en indrukwekkende augmented reality installaties hebben een dubbele bodem. Tegelijkertijd prachtig en afschrikwekkend, maken ze ons bewust van onze invloed op de ecosystemen en de atmosfeer van de aarde.

Vogelperspectief

Voor de wereldberoemde fotograaf Edward Burtynsky (1955, St. Catharines, Ontario) is deze tentoonstelling een kroon op zijn werk. Sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw, toont hij hoe de mens het landschap blijvend verandert. Hij gebruikt hiervoor het vogelperspectief: van grote hoogte en met behulp van drones, kranen en helikopters legt hij het landschap vast. Het levert een haast abstracte weergave van een schokkende realiteit op. Al eerder werkte hij samen met filmmakers Jennifer Baichwal (1963, Montréal) en Nicholas de Pencier (1966, Toronto) aan Manufactured Landscapes (2006) en Watermark (2013). Met Antropoceen komen fotografie, film en augmented reality samen in een krachtige tentoonstelling. Ze versterken elkaar op adembenemende wijze.

Edward Burtynsky, Lithium Mines #1, Salt Flats, Atacama Desert, Chile, 2017, pigment inkjet print. Courtesy of the artist and Nicholas Metivier Gallery, Toronto

Edward Burtynsky, Lithium Mines #1, Salt Flats, Atacama Desert, Chile, 2017, pigment inkjet print. Courtesy of the artist and Nicholas Metivier Gallery, Toronto

De tentoonstelling is georganiseerd door The Art Gallery of Ontario en The National Gallery of Canada, in samenwerking met Fondazione Mast, Bologna. En wordt mede mogelijk gemaakt door Driessen, Prins Bernhard Cultuurfonds, Mondriaanfonds en Turing Foundation.

 

 • Ongewoon alledaags

  Tentoonstellingen kunsthal

  Jan Dirk van der Burg op een rode modelbouw locomotief Bekijk de tentoonstelling Te zien
 • Ontdek de collectie

  Collectie Museum Helmond

  Toon de collectie
 • Kasteel Helmond

  Locaties

  Ga naar Kasteel Helmond