Skip to content

Menu

Call to action

 • 29 juni 2019
 • 8 september 2019
 • Kunsthal Helmond

Call to action

Over vrijheid, macht en onmacht

De tentoonstelling Call to action, te zien van 29 juni tot en met 8 septemberpresenteert opmerkelijke kunstwerken over vrijheid, macht en onmacht uit de afgelopen vier decennia. De titel Call to action slaat op de (internet)marketingstrategie om mensen te verleiden tot directe actie, maar verwijst ook naar activisme, kritische reflectie en protest.

Kunsthal met graffiti kunst

Macht en onmacht

Jonge graffitikunstenaars uit New York veroverden rond 1980 door vrije sampling van beeld en tekst een eigen cultureel-maatschappelijke positie. Te midden van al die graffitiwerken geeft de 22-jarige Jonas Van der Haegen in zijn video-installatie ‘Fuck My Life’ een bijtend, humoristisch commentaar op de hedendaagse ongelimiteerde internetconsumptie en calls to action. Na deze uitingen van ‘vrijheid’ betreden we in de tentoonstelling het domein van ‘macht en onmacht’. We zien de wonderlijke verovering van de ruimte door Zambiaanse ‘Afronauten’ in een installatie van Cristina de Middel.

Verderop levert Yinka Shonibare CBE in zijn grootscheepse installatie ‘Cannonball heaven’ een ironisch commentaar op de macht van voormalige koloniale heersers. En Paul Segers illustreert met zijn sciencefictionachtige uitstalling van drones dat deze hedendaagse wapens net zo anoniem en bedreigend kunnen zijn als het internetbombardement dat dagelijks op ons afgevuurd wordt.

Yinka Shonibare's 'Cannonball heaven', gericht op de 25 meter lange muurschildering van Gijs Frieling.

Yinka Shonibare’s ‘Cannonball heaven’, gericht op de 25 meter lange muurschildering van Gijs Frieling.

Call to action toont daarnaast werk van o.a. Rammellzee (VS), Dondi White (VS), Blade (VS), Laurent Fiévet (F), Dave de Leeuw (NL), Rob Hornstra (NL), Justine Kurland (VS), Yael Bartana (IL/NL) en Paul Segers (NL).

Persoon in astronautenpak tussen hoog riet

Cristina de Middel, Bambuit, 2012, uit de serie The Afronauts © Cristina de Middel / Magnum Photos 2019 i.s.m. Centre Pompidou, Paris

 

 

 • No more heroes

  Tentoonstellingen kunsthal

  Bekijk de tentoonstelling Te zien
 • Ontdek de collectie

  Collectie Museum Helmond

  Toon de collectie
 • Kasteel Helmond

  Locaties

  Ga naar Kasteel Helmond