Skip to content

Menu

Carl de Keyzer

 • 18 juni 2018
 • 24 september 2018
 • Kunsthal Helmond

Carl de Keyzer

DPR Korea Grand Tour

Museum Helmond toont t/m 23 september 90 grootformaat kleurenfoto’s van Magnumfotograaf Carl de Keyzer (1958). Deze nieuwe serie foto’s maakte De Keyzer tijdens vier reizen in 2015 en 2017, oftewel zestig dagen door Noord Korea.

Het is niet toegestaan om te fotograferen in de tentoonstellingszaal.

Reizen door Noord-Korea

Carl de Keyzer maakte vier reizen naar Noord-Korea in 2015 en 2017. Hij bezocht gedurende 60 dagen meer dan 220 locaties in het meest geïsoleerde land ter wereld. De Keyzer is de eerste westerse fotograaf die zoveel locaties in het land van 25 miljoen inwoners bezocht. Weliswaar  steeds begeleid door twee staatsgidsen en een chauffeur met minibus. De Keyzer zoekt in zijn werk steevast naar de impact die macht heeft op het alledaagse leven. Zijn foto’s kenmerken zich door een dubbelgelaagdheid.  Je moet bij hem op de details letten. Ook enige ironie is hem niet vreemd. Dat kwam in Noord-Korea goed van pas, want van de 400 foto´s die hij aan de censuur voorlegde werden er -tot zijn eigen verbazing- slechts drie afgekeurd.

Man en vrouw voor foto

De Keyzer wist dat hij binnen de beperkte mogelijkheden in Noord-Korea voluit zijn kwaliteiten moest inzetten. Nét even eerder of later afdrukken dan officieel de bedoeling was. Nét iemand in beeld brengen die officieel buiten beeld had moeten blijven. Of een combinatie van beeldelementen samenbrengen die vragen oproepen bij de kijker. Menigmaal ontdekken wij in zijn foto’s de absurditeit van deze nauwelijks te bevatten werkelijkheid die Noord-Korea heet.

Man bekijkt foto

Documentaire

In de filmzaal wordt permanent de veelgeprezen documentaire ‘Under the Sun’ (2016) van de Russisch-Letse regisseur Vitaly Mansky vertoond. Een verontrustende film over het maken van een propagandafilm. We volgen het achtjarige meisje Zin-Mi en haar ouders in modelstad én hoofdstad Pyongyang. De beelden en de soundtrack sluiten wonderwel aan bij de humane fotografische benadering van De Keyzer. Bij de tentoonstelling verschijnt verder een lijvige catalogus, geheel in stijl vormgegeven. Uitgave: Lannoo.

Wand met interview Carl de Keyzer met rechts een afbeelding van een muzikant die accordeon speelt

Over Magnum
Fotoagentschap Magnum Photos werd in 1947 opgericht door Robert Capa, Henri Cartier-Bresson, George Rodger en David Seymour. Inmiddels heeft Magnum wereldwijd vier redactiekantoren: in New York, Londen, Parijs en Tokio. Magnum levert foto’s aan de pers, uitgevers, reclamebureau’s, televisie, galeries en musea. Henri Cartier-Bresson verwoordde ooit Magnums credo: “Magnum is a community of thought, a shared human quality, a curiosity about what is going on in the world, a respect for what is going on and a desire to transcribe it visually”.

Vader en zoon voor Het Cultuurhuis van 25 april in Pyongyang

Pyongyang, DPR Korea
Father and son sit down for a rest in front of the April 25th House of Culture; Pyongyang. April 25th is the founding date of the Korean People’s Army, and the enormous structure is used for important military and political meetings, as well as performances.
© Carl De Keyzer – Magnum

Audiotour

Via IziTravel (app) kun je de audiotour over deze tentoonstelling bekijken en beluisteren, in de tentoonstellingszaal, vanuit huis of elders. Het werkt eenvoudig: open de app op mobiel of tablet, typ Museum Helmond in en kies de audiotour over Carl de Keyzer.

Advertentie voor de iziTravel app voor de audiotour

 • Cannonball Heaven

  Tentoonstellingen kasteel

  Bekijk de tentoonstelling Te zien
 • Ontdek de collectie

  Collectie Museum Helmond

  Toon de collectie
 • Kasteel Helmond

  Locaties

  Ga naar Kasteel Helmond