Skip to content

Menu

Steve McCurry

 • 7 maart 2017
 • 10 september 2017
 • Kunsthal Helmond

Steve McCurry

In samenwerking met Steve McCurry en Magnum Photos presenteerde Museum Helmond van 7 maart t/m 10 september 2017 ‘Photographs from the East’ in Kunsthal Helmond. Het was de eerste overzichtstentoonstelling van deze gevierde Amerikaanse fotograaf in Nederland.

De expositie toonde 138 groot formaat kleurenfoto’s uit de periode 1979 tot 2016. Steve McCurry (VS, 1950) excelleert door zijn persoonlijke benadering van mensen. Ook weet hij altijd weer de lokale kleurenpracht en lichtval die hij op zijn reizen aantreft, te vangen. De tentoongestelde foto’s waren gemaakt in zijn favoriete continent Azië. McCurry reisde naar landen als Afghanistan, India, Kashmir, Sri Lanka, Indonesië, Birma/Myanmar, Bangladesh, Cambodia, Tibet en Vietnam. De meeste foto’s in de tentoonstelling nam McCurry in India en Afghanistan.

De foto’s van McCurry kenmerken door een ongelooflijke schoonheid en intensiteit. De fotograaf werd bekend in 1979 toen hij vermomd als Moedjahedien – een islamitische strijder – zijn eerste fotorolletjes uit een bezet Afghanistan smokkelde. Vijf jaar later maakte hij in een vluchtelingenkamp in Pakistan zijn beroemdste opname, de foto van het Afghaanse meisje  ‘The Afghan Girl’.  Het portret van het meisje met de felle groene ogen werd wereldberoemd toen het in 1985 op de cover van National Geographic  verscheen. Dit ‘fotografisch icoon’ is vanwege de huidige vluchtelingenstromen nog steeds actueel.

McCurry’s liefde voor Azië is sinds zijn eerste bezoek onveranderd groot.  Hij is gefascineerd door de wijze waarop het alledaagse leven én de religieuze beleving van de inwoners de publieke ruimte haast letterlijk kleuren.  McCurry vertelt ons in zijn foto’s over verdwijnende culturen en doet tegelijkertijd verslag van een oprukkende globalisatie. In India leerde McCurry te kijken en te wachten op het juiste moment: “If you wait, people forget your camera and the soul will drift up into view”.

 

 • No more heroes

  Tentoonstellingen kunsthal

  Bekijk de tentoonstelling Te zien
 • Ontdek de collectie

  Collectie Museum Helmond

  Toon de collectie
 • Kasteel Helmond

  Locaties

  Ga naar Kasteel Helmond