Skip to content

Menu

Ongewoon alledaags

 • 10 april 2021
 • 13 maart 2022
 • Kunsthal Helmond

Ongewoon alledaags

Jan Dirk van der Burg

“Een goed idee is zelden eenzaam. Vaak wordt gezocht naar de Heilige Graal in de kunst. Iets wat nog niet eerder is bedacht of gemaakt. Maar heel veel kunst is juist gebaseerd op kunst die al eerder is gemaakt. Anders gezegd: als kunstenaar sta je in wezen steeds op de schouders van een ander.” Deze gedachten waren voor fotograaf Jan Dirk van der Burg uitgangspunt voor de tentoonstelling ‘Ongewoon alledaags’, te zien in Kunsthal Helmond. Op uitnodiging van het museum maakte hij een selectie van circa 35 kunstwerken uit het museumdepot.

Opgezette hond met miniatuur beelden van honden ernaast

Humorvolle commentaren en associaties

Jan Dirk van der Burg is sinds 2018 de trotse drager van de titel Fotograaf des Vaderlands. Voor hem was de museumcollectie aanleiding om in ‘Ongewoon Alledaags’ begrippen als originaliteit en authenticiteit te toetsen aan de kunstwerken. Op de meeste schilderijen, beelden, foto’s en tekeningen reageert hij gepast met een visueel bijschrift. Daartoe koos Van der Burg foto’s uit zijn eigen rijke archief als fotograaf. Het levert humorvolle en vaak verrassende commentaren en associaties op die ons voor even oplichten in deze, soms, zwaarmoedige tijden.

Jan Dirk van der Burg op een rode modelbouw locomotief

Jan Dirk van der Burg, Nederland, Velsen-Zuid, 07-07-2008
Machinist Jan Gravemaker op zijn rode locomotief op de ‘Stoomdag’ van modelbouwvereniging Het Y in Velsen Zuid. In de zomer rijden ze zondagmiddag rondjes op hun eigen parcours vlakbij Spaarnwoude.
Uit de serie ‘Mannen van de Modelbouw’.

‘Ongewoon alledaags’ toont werk van onder andere Alphons Freijmuth, Sjef van Schaijk, Dick Verdult, Klaus Hoefs, Jan Knap, Frans Franciscus, Maria Roosen, Esther Janssen, Twan Janssen, Elise Tak, Merijn Bolink, Rob Verf, Sven Kroner, Geer van Velde, Bert Sissingh, Gé-Karel van der Sterren, Martin Voorbij, Frank Breuer, Martin Parr, Mattijs van den Bosch, Ulla-Stina Wikander en natuurlijk, hoewel bescheiden, Jan Dirk van der Burg zelf.

Video’s met Jan Dirk

Op eigen wijze met de nodige humor bespreekt Jan Dirk vijf werken uit de museumcollectie te zien op zaal. En vergelijkt ze met zijn eigen foto’s, ofwel legt een link tussen de werken waarbij hij in geheel eigen stijl kunst en alledaagse werkelijkheid aanschouwt.

Video 1 gaat over het kunstwerk van Bert Sissingh. In de tweede video bespreekt hij het waarheidsgetrouwe werk van Esther Janssen. Met eigen bescheiden humor kijkt hij naar de licht roze gekleurde melkkannen van Maria Roosen. De honden van Merijn Bolink, daar zit een bijzonder verhaal achter, en in de laatste video een prachtig werk van Sven Kroner, het schilderij met dat lekkere en typische zomerse tafereel.

Liggende Jan Dirk van der Burg

Jan Dirk van der Burg vertelt, hier ligt hij voor de melkkannen van Maria Roosen

Museumdocent op zaal

Meer weten over de werken in deze expositie? Vraag het de museumdocent die de eerste zondag van de maand aanwezig is en al jouw vragen graag beantwoordt.

 • No more heroes

  Tentoonstellingen kunsthal

  Bekijk de tentoonstelling Te zien
 • Ontdek de collectie

  Collectie Museum Helmond

  Toon de collectie
 • Kasteel Helmond

  Locaties

  Ga naar Kasteel Helmond