Skip to content

Menu

Josef Koudelka

 • 16 oktober 2018
 • 27 januari 2019
 • Kunsthal Helmond

Josef Koudelka

Industrielandschappen

Museum Helmond presenteert van 16 oktober 2018 t/m 27 januari 2019 de eerste fototentoonstelling in Nederland over de serie Industries van Magnum fotograaf Josef Koudelka (Morovia, Tsjechië 1938). De zwart-wit foto’s die in Kunsthal Helmond te zien zijn, zijn van een uitzonderlijk groot formaat. De tentoonstelling biedt daarmee een goed inzicht in het werk van deze belangrijke en uitzonderlijke fotograaf en persoonlijkheid.

Invasie van Praag

Deze éminence grise van de geëngageerde fotografie viert dit jaar niet alleen zijn 80ste verjaardag maar ook staat hij in de schijnwerpers door zijn beroemde fotoreportage van de invasie van Praag door Russische tanks nu 50 jaar geleden. Deze fotoserie zorgde ervoor dat de in het voormalig Tsjechoslowakije geboren Koudelka wereldwijd bekendheid kreeg en bracht hem ertoe om zich volledig op de fotografie toe te leggen maar maakte hem ook tot een politiek vluchteling.

Industrie

De expositie omvat zo’n 35 foto’s van industrielandschappen in Europa, de VS en Zuid-Amerika die Koudelka de afgelopen 30 jaar heeft gemaakt. De indrukwekkende foto’s in zwart-wit zijn bij bijna drie meter breed. Op het eerste gezicht doen zij denken aan grafisch werk. Wie langer kijkt, ziet dat het foto’s zijn gekenmerkt door een prachtig verloop van de  tinten zwart, grijs en wit.

Zwart wit foto van mijnwerker met schep op de rug, gemaakt in Duinkerke

FRANCE. Region of Nord-Pas-de-Calais. The Nord ‘department’. City of Dunkerque. Sollac. 1987.

Humor

In het beeld speelt Koudelka met alle mogelijkheden die een fotograaf heeft om een grote ruimte weer te geven. Landschapsvormen komen op ons af of zuigen ons in de diepte. We worden aangesproken door de verwoestende werking van het landschap door de industrie maar tegelijkertijd genieten wij van de prachtige weergave en het spel dat Koudelka speelt met vormen. En af en toe doen de foto´s ons glimlachen door de bizarre humor die Koudelka verkrijgt door zijn onderwerps-  of standpuntkeuze of zijn beeldkadering.

Verkeersborden bij een kolenmijn in de Zwarte Driehoek regio in Tsjechië

CZECH REPUBLIC. Black Triangle region (Ore Mountains). 1993. The limit of a coal-mine.

Magnum

De expositie is samengesteld door François Hébel, fotocurator, voor de biënnale Photo/ Industria 2017 te Bologna (It).onder auspiciën van Fondazione MAST. Dit is de eerste maal dat deze presentatie buiten Bologna te zien is. De expositie is gerealiseerd in samenwerking met Magnum Photos Parijs.

 

 • Cannonball Heaven

  Tentoonstellingen kasteel

  Bekijk de tentoonstelling Te zien
 • Ontdek de collectie

  Collectie Museum Helmond

  Toon de collectie
 • Kasteel Helmond

  Locaties

  Ga naar Kasteel Helmond