Skip to content

Menu

Martin Fenne

 • 27 maart 2018
 • 27 mei 2018
 • Kunsthal Helmond

Martin Fenne

Fabrication of the image

T/m 25 mei is er in Kunsthal Helmond een expositie te zien van de Amsterdamse kunstenaar Martin Fenne. The Fabrication of the Image toont de resultaten van het bijzondere werkproces van Martin Fenne (1964, Amsterdam). Het is de eerste museale overzichtstentoonstelling van deze kunstenaar. Te zien is zijn vroege werk vanaf halverwege de jaren negentig tot en met zijn meest recente werk uit 2017.

De kunstwerken van Martin Fenne zijn haast schilderingen met textiel. In plaats van de schilderkwast hanteert hij het satijnen paspelband, laag voor laag op elkaar genaaid. Van zijn ‘textielreliëfs’ gaat een grote aantrekkingskracht uit. Dit komt door de lichtval op het satijnband en het kleurgebruik. Zo  krijgen de platte werken een haast driedimensionaal karakter. Goed zichtbaar is de invloed van grote namen uit de schilderkunst, zoals de dertiende-eeuwse kunstenaar Giotto.

Bekijk de korte film gemaakt door Beam It Up, die Martin Fenne aan het werk toont in zijn atelier in Amsterdam.

Onderzoeken en vastleggen

In de tentoonstelling wordt duidelijk waar het voor Martin Fenne om gaat in zijn kunstenaarschap: het onderzoeken en vastleggen van maatschappelijke verschijnselen die hem intrigeren. Belangrijke inspiratiebronnen voor Fenne zijn naast zijn directe leefomgeving, de afbeeldingen die via (digitale) media dagelijks tot ons komen. Hij verwerkt deze tot kunstwerken die de beelden in onze tijd oprekken tot voorstellingen met een diepere betekenis. Van belhuizen en afgedankte matrassen in de grote stad, tot de portrettering van ontheemde vluchtelingen. Dit laatste was het uitgangspunt voor zijn succesvolle serie Sleepers (2007 – 2013).

Vrouw kijkt naar kunstwerk van Martin Fenne

Bezoekers bij expositie Martin Fenne

Links een man met doorzichtige paraplu en rechts een stel met doorzichtige paraplu

Man en vrouw die kunstwerk aanraken

Man die kunstwerk met kleurrijke strepen bekijkt

Vrouw bij kunstwerk van grote kussens

 • No more heroes

  Tentoonstellingen kunsthal

  Bekijk de tentoonstelling Te zien
 • Ontdek de collectie

  Collectie Museum Helmond

  Toon de collectie
 • Kasteel Helmond

  Locaties

  Ga naar Kasteel Helmond