Skip to content

Menu

Spierkracht

 • 3 maart 2018
 • 9 september 2018
 • Kunsthal Helmond

Spierkracht

T/m 9 september is in Kunsthal Helmond de tentoonstelling ‘Van Spierkracht tot Robotproof’ te zien.

Arbeid, werkplek en werkomstandigheden veranderen. Hoewel zo’n 150 jaar geleden de mechanisatie van het werkproces begint, blijft de inzet van de fysieke kracht van de arbeider groot. Op kunstwerken van rond 1900 zijn sterke mannen met vereende krachten aan het werk. Met de toenemende inzet van machines en meer recent die van de automatisering is spierkracht steeds minder van belang geworden.

De stoere arbeider is vervangen door de man die achteroverleunend in zijn stoel naar een beeldscherm staart. De zichtbaarheid van kleine werkplaatsen midden in de stad is ingewisseld voor anonieme blokvormige gebouwen langs de snelweg. Fysieke belasting is in ruim een eeuw veranderd in werkstress. Soms blijven zaken hetzelfde maar krijgen een ander gezicht. De lange werkdag van de fabrieksarbeider van toen wordt nu gemaakt door de hoger opgeleide in het bedrijfsleven en de financiële wereld.

Kantoor met werkende mensen

Werk III gevangenis, Wolzak

Beeldend kunstenaars leggen deze ontwikkelingen vast met compassie, humor, verwondering of verontwaardiging.  De expositie toont werk van onder andere Maximilien Luce, Anton van Rappard, Pieter de Josselin de Jong, Jan Toorop, Hans van der Meer, Cas Oorthuys, Reinier Gerritsen, Edward Burtynsky, Michael Wolf, Michaele Borzoni en Vincent Fournier.

 

 • No more heroes

  Tentoonstellingen kunsthal

  Bekijk de tentoonstelling Te zien
 • Ontdek de collectie

  Collectie Museum Helmond

  Toon de collectie
 • Kasteel Helmond

  Locaties

  Ga naar Kasteel Helmond