Skip to content

Menu

Uniform

 • 15 april 2023
 • 10 september 2023
 • Kunsthal Helmond

Uniform

Kunst uit de collectie Mens & Werk

Haarnetjes, witte jassen, overalls, klompen, schoenen met stalen neuzen, witte boorden en maatpakken. Het uniform kent vele verschijningsvormen en geeft iets prijs over rol, functie en autoriteit. Het uniform maakt mensen gelijk; uniform. Maar is dat eigenlijk wel zo? En, hoe ziet het uniform van de toekomst eruit?

Praktisch van aard

Het gebruik van specifieke werkkleding is vaak praktisch van aard. Zo kan het een beschermende of hygiënische functie hebben; denk aan stofjassen, overalls of helmen. Maar het dragen van een uniform kan ook een sociale functie hebben. Bijvoorbeeld om uniformiteit en gelijkheid te benadrukken, of een merk te promoten. En hoewel het uniform mensen er hetzelfde laat uitzien, kunnen we er ook aan aflezen welke sociale en maatschappelijke rol iemand vervult.

Deelnemende kunstenaars

In de tentoonstelling Uniform is werk te zien van onder anderen Peter Alma, Eva Besnyö, Edward Burtynsky, Caz Egelie, Tim Hollander, Bas Losekoot, Steve McCurry, Hans van der Meer, Cas Oorthuys, Pilvi Takala, Ari Versluis en Elly Uyttenbroek en Michael Wolf. De werken zijn met name afkomstig uit de museumcollectie, aangevuld met enkele bruiklenen.

De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door Driessen Groep en Lavans.

 • No more heroes

  Tentoonstellingen kunsthal

  Bekijk de tentoonstelling Te zien
 • Ontdek de collectie

  Collectie Museum Helmond

  Toon de collectie
 • Kasteel Helmond

  Locaties

  Ga naar Kasteel Helmond