Skip to content

Menu

Yinka Shonibare MBE

 • 9 september 2016
 • 12 februari 2017
 • Kunsthal Helmond

Yinka Shonibare MBE

Van 20-09-2016 t/m 12-02-2017 was in Kunsthal Helmond het werk te zien van Yinka Shonibare MBE. De Brits/Nigeriaanse kunstenaar gebruikt in zijn werk de ‘Dutch wax’ van Vlisco: gemaakt voor de Afrikaanse markt maar Made in Helmond.

Het oeuvre van de beroemde kunstenaar Yinka Shonibare MBE (Londen, 1962) wordt getypeerd door de toepassing van de kleurrijke, Afrikaans ogende stoffen en dessins van de Helmondse textielfabriek Vlisco.  De ‘Dutch wax’ verwijst in zijn installaties onder meer naar de kolonisatie van Afrika. De Vlisco stoffen zijn gebaseerd op Indonesische batik en al decennia lang populair in West-Afrika. Sinds de jaren ‘60 van de vorige eeuw staan de stoffen voor Afrikaanse identiteit en onafhankelijkheid én ondersteunen ze Shonibare’s motto: niets is wat het lijkt.
In de tentoonstelling ‘Yinka Shonibare MBE – Paradise Beyond’  zijn sculpturen, installaties, collages, tekeningen, fotowerken en films uit de periode 2004-2016 te zien. De figuren in zijn werk zijn bevroren in hun beweging en gekleed in Victoriaanse kostuums uitgevoerd in Vlisco stoffen.  De kunstenaar belicht thema’s als ras, klasse, macht en migratie. Met zijn elegante, verleidelijke én humorvolle werken maakt hij deze gevoelige cultureel-maatschappelijke onderwerpen toegankelijk. Hierin speelt Shonibares interesse in de geschiedenis een belangrijke rol. De tentoonstelling liet zich lezen als een cyclus met periodes van geluk, conflict, revolutie en oorlog. De figuren zoeken naar een paradijs, verrijken zichzelf, worden verdreven, vluchten en streven opnieuw naar een paradijs. Zo herhaalt de cyclus, evenals de geschiedenis, zich telkens weer.

Wand met Victoriaanse kostuums uitgevoerd in Vlisco stoffen

De tentoonstelling was opgenomen in de landelijke (NBTC) en Brabantbrede (VisitBrabant) programmering van het Mondriaan tot Dutch Design jaar 2016.

Biografie Yinka Shonibare MBE Geboren in Londen verhuisde hij op 3-jarige leeftijd naar Nigeria. Hij studeerde in 1991 af aan Goldsmiths College (Londen) als één van de vertegenwoordigers van de ‘Young British Artists’. Zijn internationale doorbraak kwam met de deelname aan Documenta 11 in 2002. In 2004 werd hij genomineerd voor de prestigieuze Turner Prize en ontving in 2005 van de Britse koningin de eretitel Member of the ‘Most Excellent Order of the British Empire’ (MBE). Van 2010-2012 presenteerde hij zijn beroemd geworden ‘Nelson’s Ship in a Bottle’ op Trafalgar Square Londen. Shonibare exposeerde wereldwijd in vooraanstaande musea.

 • No more heroes

  Tentoonstellingen kunsthal

  Bekijk de tentoonstelling Te zien
 • Ontdek de collectie

  Collectie Museum Helmond

  Toon de collectie
 • Kasteel Helmond

  Locaties

  Ga naar Kasteel Helmond