Het tijdperk van de mens
Een kilometerslange tunnel door ooit ondoordringbare bergen, baden met neonkleurige vloeistof voor gebruik in batterijen en de laatste mannelijke witte neushoorn. De Canadese kunstenaars Edward Burtynsky, Jennifer Baichwal en Nicolas de Pencier legden in meer dan twintig landen de voetafdruk van de mens op aarde vast. De indringende foto’s op groot formaat, fascinerende video’s en indrukwekkende augmented reality installaties hebben een dubbele bodem. Tegelijkertijd prachtig en afschrikwekkend, maken ze ons bewust van onze invloed op het ecosysteem en de atmosfeer van de aarde.
Voor de wereldberoemde fotograaf Edward Burtynsky (1955, St. Catherines, Ontario) is deze tentoonstelling een kroon op zijn werk. Sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw, toont hij hoe de mens het landschap blijvend verandert. Voor het eerst doet hij dit vanaf zeer grote hoogte met behulp van drones, kranen en satellieten. Het levert een haast abstracte weergave van een schokkende realiteit op. Al eerder werkte hij samen met filmmakers Jennifer Baichwal (1965, Montreal) en Nicolas de Pencier (1966, Toronto). Nu zijn voor het eerst fotografie en film in één tentoonstelling samengebracht. Ze versterken elkaar op adembenemende wijze.
Edward Burtynsky, Lithium Mines #1, Salt Flats, Atacama Desert, Chile, 2017, pigment inkjet print. Courtesy of the artist and Nicholas Metivier Gallery, Toronto
De tentoonstelling is georganiseerd door The Art Gallery of Ontario en The National Gallery of Canada, in samenwerking met Fondazione Mast. En wordt mede mogelijk gemaakt door Mondriaanfonds, Turing Foundation, Prins Bernard Cultuurfonds, Fonds 21, Zabawas, Gemeente Helmond, Ambassade van Canada, Driessen Groep en Kuijpers.
Als interactief programma is een bezoek aan de Global Green Room aan aanrader. In de benedenzaal van de Kunsthal staat met name deze vraag centraal: wat kun jij doen voor een betere wereld? We tonen kunstzinnige en ‘groene’ initiatieven van jong aanstromend talent en ook jij kan er aan de slag! De Global Green Room is toegankelijk met een entreeticket dat je via de knop ‘Tickets’ kunt kopen. Met dit ticket kun je ook de tentoonstelling Antropoceen bezoeken.
Heb je vragen tijdens je bezoek, stel ze dan aan onze museumdocenten. Zij kunnen je de info geven die je wenst! De museumdocenten zijn aanwezig van 14-16.00 uur op 11 september.
Tentoonstellingen kasteel
Collectie Museum Helmond
Locaties