Tot en met 31 oktober kun je in Kasteel Helmond de tentoonstelling ‘De werkplaats van Lucas Gassel’ bezoeken. De werkplaats van Lucas was in de grote overzichtstentoonstelling Lucas Gassel, meester van het landschap in Kunsthal Helmond, een belangrijk onderdeel van het scholenproject Lucas Gassel, een echte meester! Destijds konden scholieren, door de sluiting van het museum als gevolg van covid19 maatregelen, niet meer deelnemen aan het project. Vandaar dat we de werkplaats opnieuw opbouwen, in het kasteel. De tentoonstelling is niet alleen voor schoolgroepen interessant maar ook voor families en gezinnen met kinderen vanaf 8 jaar.
De werkplaats
In Gassel zijn tijd was het vanzelfsprekend dat een kunstenaar zijn werken produceerde met behulp van een werkplaats. Deze kon klein of groot zijn en bestaan uit leerlingen, assistenten en tijdelijke krachten. Over de samenstelling van Gassels werkplaats en over wat voor soort schilderijen het produceert is niets bekend. In de tentoonstelling laten we niet alleen zien hoe men in Gassels tijd te werk ging en met welke materialen, we lichten ook het leven van Lucas Gassel toe. Bovendien kun je er het prachtige werk van Lucas zien dat het museum heeft aangekocht, Het offer van Abraham, dat getuigt van het vertel- en schildertalent van deze zestiende-eeuwse Helmondse meester.
Het offer van Abraham, toen het gerestaureerd werd door Stichting Restauratie Atelier Limburg
Lucas en het kasteel
Wat is de link van Lucas met ‘ons’ kasteel? Lucas Gassel staat in de 16e eeuw bekend als ‘Lucas Gasselo Helmontano. Lucas van Gassel van Helmond. Toch woont hij er alleen in zijn jeugd. Zijn vader werkt er rond 1500 als schilder. De familienaam Gassel (soms Van Gassel) komt al rond 1340 in Helmond voor. Helmond met zijn kasteel maakt dan deel uit van het hertogdom Brabant. De heren van Helmond hebben nauwe contacten met het Brusselse hof, waar de centrale regering van Brabant en van de Bourgondische Nederlanden zich bevindt. Lucas Gassel brengt zijn laatste levensjaren in Brussel door.
Lucas Gassel, een echte meester!
In de tentoonstelling is tevens aandacht voor het scholenproject Lucas Gassel, een echte meester! voor leerlingen van de bovenbouw van het basisonderwijs. Op school luisteren ze naar de verhalen op vier schilderijen van Lucas Gassel of die aan hem zijn toegeschreven. In de werkplaats onderzoeken de leerlingen deze schilderijen door het uitvoeren van vier meesterproeven, zoals de schildersleerlingen in de tijd van Lucas Gassel. Terug op school maken de leerlingen hun meesterstuk, zodat zij zich Meesterschilder mogen noemen. Scholen die mee willen doen kunnen zich aanmelden via de knop Doe mee op deze pagina.
Voor iedereen
De werkplaats is ook voor de jonge bezoeker vanaf 8 jaar, buiten schoolverband, te bezoeken. Klik hier voor het diploma Meesterschilder, informatie en leuke activiteiten om te downloaden.
Lucas Gassel, een echte meester! wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie, VSBfonds en Stichting Zabawas.
Tentoonstellingen kasteel
Collectie Museum Helmond
Locaties