Een bezoek aan Museum Helmond laat zich prima combineren met een dagtrip naar Helmond. De beide museumlocaties, Kasteel Helmond en Kunsthal Helmond, liggen in het centrum van Helmond. Winkels, hotels en restaurants bevinden zich om de hoek, op een paar minuten lopen van het museum. Het charmante stadshart, niet te groot en overzichtelijk, biedt meer dan je op het eerste gezicht zou denken. Het centrum is goed te bezoeken in een middag, huur een stadsgids in via VVV Helmond en laat je verrassen door cultuur, theater, winkels, stadsvertier en natuur in de stad. Helmond kent ook een prachtig en nog landelijk buitengebied waarin het heerlijk wandelen, fietsen of recreëren is.
Voor alle events in Helmond kijk op Visithelmond, hier vind je leuke tips voor bijvoorbeeld een cultureel dagje of avondje uit.
De voormalige textielstad heeft ruim 90.000 inwoners en is daarmee de vijfde grootste stad van de provincie Brabant. In Helmond zijn inwoners van 45 t/m 64 jaar het sterkst vertegenwoordigd. De stad heeft van oudsher een regiofunctie voor de omliggende gemeenten in de Peel waaronder Gemert-Bakel, Asten, Someren en Laarbeek. Bovendien ligt Helmond in het hart van Brainport, met ‘hoofdstad’ Eindhoven op 10 kilometer vandaan. Met Eindhoven Airport vlakbij, is Helmond gemakkelijk bereikbaar voor (internationale) toeristen.
Vanwege de centrale ligging ten opzichte van België (Vlaanderen) en Duitsland (Ruhrgebied), gekeken vanuit een straal van 100 km rondom Helmond, richt Museum Helmond zich steeds meer op het aantrekken van grenstoeristen. Hierin werken we samen met bijvoorbeeld citymarkeer Helmond Marketing. Bekijk hier een aantal highlights die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken.
Gezellig verblijven rondom de haven, aan het kanaal De Zuid-Willemsvaart, dat kan prima in Helmond! Hier zijn tal van horecagelegenheden gevestigd, met het winkelcentrum vlakbij. Met Museum Helmond op loopafstand, en andere culturele instellingen. Hier beleef je gezelligheid en cultuur in 1.
Lekker verblijven aan de haven
De eerste kubuswoningen staan in Helmond. De meeste mensen kennen deze bijzondere woonobjecten van Rotterdam. Maar het is toch echt Helmond waar architect Piet Blom ze als eerste bouwde.
De kubuswoningen van Piet Blom
Een concert, muziek-, cabarat-, toneel- of theatervoorstelling bijwonen doe je in Het Speelhuis. De stadsschouwburg is gevestigd op een prachtige locatie in het centrum: de voormalige Onze-Lieve-Vrouwekerk. De theatrale omgeving van dit monument past perfect bij het programma aanbod van het theater.
Beleef theatervoorstellingen in Het Speelhuis
In de voormalige fabriek waar vroeger cacao werd geproduceerd, is de culturele hotspot De Cacaofabriek gevestigd. In dit industrieel erfgoed monument kun je films bekijken, voorstellingen meemaken, zalen huren en ook biedt het ruimte aan poppodia. Maar ook kunst is goed vertegenwoordigd op deze prachtige erfgoedlocatie. Van exposities met hedendaagse kunstenaars (waaronder aanstormend talent) tot de prestigieuze World Press Photo.
Van filmhuis en poppodium tot kunsttentoonstellingen in de Cacaofabriek
Het EDAH-Museum is gevestigd in het moderne gebouw Loods20 waar ook het Draaiorgelmuseum en de Helmondse accordeoncollectie gevestigd zijn. Loods 20 ligt naast station Helmond en is makkelijk met het openbaar vervoer, auto en fiets te bereiken. Er is voldoende parkeergelegenheid.
‘Vruuger’ deden Helmonders hun dagelijkse boodschappen bij grootgrutters als EDAH en talloze kleine winkeltjes en speciaalzaken. Dat was sinds het begin van de vorige eeuw overal in Nederland niet anders. Aan de hand van de historie van het oer-Helmondse kruideniersbedrijf EDAH ga je in het museum terug naar het boodschappen doen in de vorige eeuw. Terug in de historie van supermarkten, bakkers, slagers en groenteboeren en tal van andere levensmiddelenwinkeltjes die stad en platteland voorzagen van hun dagelijkse eten, drinken en onderhoudsmiddelen.
In Helmond bevindt zich ook het Jan Visser Museum. Dit is een voorbeeld van een streekmuseum dat zich richt op de ambachtelijke component. Zo beleef je bij het Jan Visser Museum hoe een Helmondse boerenwoning er vroeger uit heeft gezien.
Een van de bekendste woningbouwprojecten in Helmond (richting Eindhoven) is de wijk Brandevoort, geliefd bij niemand minder dan Koning Charles van Groot-Brittannië. Ooit verguisd door architecten in binnen- en buitenland, want wel erg lijkend op de Amsterdamse grachtenwoningen, heeft de vinex wijk in de loop van de jaren steeds meer faam en fans gekregen. De wijk is groen en ruim opgezet, bestaat uit meerdere woongebieden met een divers uiterlijk, en leent zich prima om een uurtje doorheen te lopen of fietsen.