Skip to content

Menu

Kasteel Helmond

Herfstkasteel Helmond

Beleef het bij de grootste, vierkante waterburcht van het land, Kasteel Helmond, van 14 tot en met 29 oktober. Dan is ons kasteel omgetoverd tot Herfstkasteel, en dat staat barstensvol met verhalen. Kom luisteren, spelen en ontdekken. Je kaartje koop je aan de balie van het kasteel of online, ga daarvoor naar de button Koop je kaartje op deze pagina.

Ontmoet de kasteelbewoners

Zoals Maitre Matthieu, de dienstmeid, Jonkheer Wesselman en nog vele anderen. De kasteelbewoners zijn elke dag aanwezig tussen 14 en 22 oktober.

De kasteelbewoners, Dave van Hout

De kasteelbewoners, Dave van Hout

De werkplaats van Lucas Gassel

In de ridderzaal van het Herfstkasteel kun je je handen uit de mouwen steken en ervaren hoe het is om een zestiende-eeuwse schilder te zijn. De schilderen van de Helmondse meesterschilder Lucas Gassel zijn erg belangrijk voor de stad. In de werkplaats onderzoek je schilderijen door het uitvoeren van vier meesterproeven. Net zoals de leerlingen deden in de tijd waarin de schilder leefde. Ga op onderzoek uit en ontdek van alles over deze kunstenaar en zijn prachtige landschapsschilderijen, dat doe je bijvoorbeeld aan de hand van interactieve onderdelen. Ook kan je zelf een schilderij inkleuren op de lichtgevende schildersezels. Te doen van 17 tot en met 22 oktober, voor families en kinderen.

Leer op een leuke manier van de kunst van Lucas Gassel

Leer op een leuke manier van de kunst van Lucas Gassel

Familietour De geheimen van de kasteeltuin

Elke dag tijdens het Herfstkasteel kunnen families meedoen met een speciale rondleiding in de kasteeltuin. De tuin heeft door de eeuwen heen verschillende functies gehad, van moestuin tot onder andere siertuin. Er staan eeuwenoude bomen, planten en struiken maar ook prachtige beelden. Als bomen konden praten, wat zouden ze dan allemaal gezien en gehoord hebben? Maitre Matthieu die zijn asperges oogst, de feesten, de schaatspartijen op de gracht en de wandelingen van de kasteelbewoners. En niet te vergeten het Lieg Bènkske. Deze tour vindt elke dag plaats tussen 14 t/m 22 oktober om 13.00 uur en om 14.30 uur.

Het kasteel met tuin eromheen, Dave van Hout

Het kasteel met tuin eromheen, Dave van Hout

Ontmoet de kasteelgidsen

Zij zijn elke dag aanwezig en vertellen spannende verhalen over het eeuwenoude kasteel, en laten je de mooiste plekken zien. Je mag je ook verkleden als een prinses of ridder!

Kleed je maar mooi aan en ga zitten op de troon

Kleed je maar mooi aan en ga zitten op de troon

Maak je eigen kruiden- of theezakje

Vul een buideltje met heerlijk geurende gedroogde (thee)kruiden en gebruik het als geurzakje of om thee van te zetten.

Maak een selfie met je vrienden

Dat is toch leuk! Zittend op de troon in de grote Ridderzaal is jouw kans voor een mooie selfie. Ook kun je iedere dag spelen op z’n middeleeuws op het binnenplein en speuren in de spannende kelders van het kasteel.

Genieten van oude spellen, Dave van Hout

Genieten van oude spellen, Dave van Hout

Kijk uit, kasteel in brand!

Ontdek het mysterie op de eeuwenoude zolder over de waargebeurde brand in 1549. Reserveren is niet nodig. Je kan meedoen met de zoldertour om 11.00 uur, 14.00 uur, 15.00 uur en 16.00 uur. Kom alvast in de sfeer en speel het XXL bordspel in de ronde torenruimte. Wie wint die verliest, dus kijk uit!

Maak je eigen herfstslinger of -hanger

De herfst biedt zoveel moois. Denk aan kastanjes, fel gekleurde bladeren, eikeltjes en dennenappels. Maak zelf van al dit moois een decoratieve herfstslinger of -hanger. Wij zorgen voor de materialen, jij voor de creativiteit! Deelname is gratis. Tip: combineer deze activiteit met de rondleiding Geheimen door de Kasteeltuin.

Lekker eten & drinken

Zin in smakelijke herfstgerechten en -dranken? Tap je eigen herfstdrankje en proef ‘m in ons gezellige Kasteelcafé.