Skip to content

Menu

Kasteel Helmond

Herfstkasteel Helmond

Waar vier jij de herfst? Juist ja, bij Museum Helmond. Het leukste kasteeluitje van Helmond is er voor families, gezinnen en iedereen die van kasteelverhalen houdt. In de herfstvakantie kun jij bij ons terecht voor een leuk, gezellig en leerzaam programma. Koop je ticket eenvoudig online (zie button Koop je kaartje), of aan de balie.

 

Onze acteurs nemen je mee naar het rijke verleden van de eeuwenoude en grootste waterburcht van Nederland. Zoals jonkheer Wesselman die altijd graag van de partij is en jou vertelt waar hij vroeger sliep en hoe hij zoal zijn dag doorbracht op het veertiende-eeuwse stadskasteel. Maar je gaat vast ook weer lekker koken op z’n middeleeuws, samen met de kok die de heerlijkste maaltijden bereidde voor de kasteelfamilies.

Lekker op z’n middeleeuws kokkerellen. Dat smaakt vast heerlijk!

Van Timmerman tot Huiskapelaan

En dan hebben we ook gehoord dat de Huiskapelaan zijn opwachting maakt. Het geloof was natuurlijk een belangrijk iets eeuwenlang, ook voor de kasteelfamilies. Wat deze goede man precies doet en klaarspeelt, dat hoor je tijdens Herfstkasteel Helmond.

Krachtige vrouwen

Dus de Timmerman, de Kok, en ja daar is Philippine van Ruyschenberg ook weer. Zij was me toch een krachtige vrouw die het kasteel aanstuurde als haar man op pad was en druk met oorlog voeren. Net als het Kruidenvrouwtje dat krachtige kruiden maakte voor de kasteelbewoners. Jan van Berlaer spande op een bepaalde manier toch wel de kroon, want deze kasteelheer die het kasteel ooit liet bouwen in de veertiende-eeuw had wel tientallen maîtresses! Ofwel vriendinnen in gewone mensentaal.

Wat een vragen! Jan van Berlaer beantwoordt ze graag hoor.

De gidsen wijzen je de weg

Tijdens Herfstkasteel Helmond wijzen onze kasteelgidsen en acteurs jou op de mooiste plekken van het kasteel. Zij wandelen rond door het kasteel en vertellen (als je ze tegenkomt) over bijzondere en vreemde voorwerpen van vroeger.

Enkele van onze kasteelbewoners die jou wegwijs maken in hun leven op het kasteel

Zoldertour ‘Brand op zolder’

Ja heus waar! Het kasteel stond ooit in brand, om precies te zijn was het 1549 toen enorme vlammen het kasteel bijna compleet verwoestten. Het was dankzij kasteelheer Van Cortenbach dat de eeuwenoude waterburcht weer netjes werd opgebouwd. Maar door wie of wat ontstond de brand eigenlijk? Je mag het zelf ontdekken met je vriendjes en vriendinnetje (en familie en ouders) op de kasteelzolder. Alle informatie over deze tour vind je hier.

Wie zijn de hoofdrolspelers in dit verhaal? Ontdek het zelf en doe de zoldertour.

Speuren en spelen

Speur maar lekker door de kelders van het kasteel en doe mee aan de vragen. Dat is leuk en leerzaam. Als jij wint, mag je namelijk op bezoek bij Jan van Berlaer die jou tot ridder slaat. Spelen kan heerlijk modern op de diverse kasteelgames of op het binnenplein waar je je kunt uitleven aan eeuwenoude spellen (gooien met blikjes, steltlopen en nog veel meer).

Speuren maar! Doe mee met de schildjesspeurtocht

Op pad met de stadsarcheoloog

Tijdens Herfstkasteel Helmond praat stadsarcheoloog Theo de Jong je graag bij over de opgravingen die zijn gedaan in en rondom het kasteel. Ga dus maar lekker op pad met Theo, hij vertelt je tijdens de wandeling over speciale vondsten zoals kanonnen, scherven en andere bijzondere vondsten. Welke data hij aanwezig is, blijft nog even een verrassing.

Herfstdrankje

Dorst gekregen? Gelukkig maar dat er een Kasteelcafé is waar jij een lekker fris Herfstdrankje kunt tappen met zo’n smakelijk kaneelsnoepje erbij.

Tap je eigen Herfstdrankje