Skip to content

Menu

Kasteel Helmond

Toegankelijkheid

Museum Helmond wil een toegankelijk museum zijn voor iedereen. Voor bezoekers van alle leeftijden, goed of minder (goed) mobiel. Rekening houden met de diversiteit van onze doelgroepen zit in ons DNA, maar het kan altijd nog beter.

Ook wij leren bij! Vandaar dat we in beweging blijven en samen met specifieke kennispartners nieuw beleid ontwikkelen en implementeren binnen onze museumgebouwen.

Heb je een vraag of tip op dit gebied, laat het ons weten via info@museumhelmond.nl.

Blind of slechtziend

Wil je graag het museum bezoeken maar ben je blind of slechtziend? Bel of mail naar het museum en geef aan wanneer je van plan bent het museum te bezoeken. Wij zorgen ervoor dat er een gids voor je geregeld is, je betaalt in dit geval alleen de kosten voor een entreeticket.

Aan de hand van verhalen, diverse voelobjecten zoals plattegronden die informatie geven in grote letters, kleur, braille en reliëf begeleidt de gids je door het museum. Hierdoor is het makkelijker om de weg te vinden in het museum.  De plattegrond kun je meenemen tijdens je bezoek en na gebruik weer inleveren.

Onze gidsen hebben onlangs de training beeldbeschrijving gevolgd. Het is ook mogelijk met een groep een rondleiding te boeken. Heb je interesse? Bel dan met onze medewerkers via 0492-58 77 16 of mail naar groepsboekingen@helmond.nl

Audiotour en Gebarentaal

In het kasteel kun je een audiotour volgen in het Nederlands en Engels om van alles te weten te komen over de geschiedenis van de bewoners van het kasteel. De tour kun je volgen door een app te downloaden op je mobiele telefoon of door gratis een apparaatje te lenen aan de balie van het kasteel.

Tevens hebben we de Nederlandse Gebarentaaltour ontwikkeld, bedoeld voor bezoekers met een auditieve beperking. Meer informatie over de tour en hoe je deze kan doen, vraag je na bij de balie van het kasteel. Veel plezier!

Museumkaart in pictogrammen

We bieden tevens een museumkaart in pictogrammen aan voor bezoekers die niet of nauwelijks kunnen praten tijdens hun museumbezoek. Deze kaart is ontwikkeld door ISAAC-NF (belangenbehartiger voor personen die niet goed (genoeg) kunnen spreken en hun omgeving) in samenwerking met EMB Nederland (wil de kwaliteit van leven van mensen met ernstig meervoudige beperkingen en hun naasten verbeteren).

De kaart is een hulpmiddel om aan te geven wat van het museumbezoek wordt gevonden, en hoe dit wordt ervaren. Je kunt de kaart hier downloaden. Ook is deze verkrijgbaar aan de balie van het museum. De uitleg van de Museumkaart in pictogrammen vind je hier.

Onze medewerkers helpen je graag!

Bij het museum zijn er elke dag voldoende medewerkers aanwezig om onze bezoekers te helpen, begeleiden en te informeren. Bijvoorbeeld bij het bedienen van de liften, het openen van deuren en bij de begeleiding in het museum.

Invalidenlift

Kasteel Helmond is, hoewel eeuwenoud, goed toegankelijk. Ook voor bezoekers die beperkt mobiel zijn of zich verplaatsen in een rolstoel (met uitzondering van zware elektrische rolstoelen).

De verdiepingen zijn bereikbaar met de trap en de lift (ca. 80 cm breed en 100 cm diep) naar de diverse verdiepingen, en op zaal zijn er zaalliften. Ook is er een speciale rolstoellift beschikbaar waarmee je van het buitenterrein naar binnen kunt. Onze medewerkers helpen je uiteraard hierbij.

Let op: bij de kasteelpresentaties op de bovenste verdieping is de zaallift momenteel tijdelijk niet inzetbaar.

Het is altijd verstandig om voorafgaand aan je bezoek contact met ons te zoeken over de mogelijkheden via het informatienummer, tel. 0492-587716, of stuur een email naar info@museumhelmond.nl.

Rolstoel lenen

Ben je minder goed ter been, dan kun je een rolstoel lenen bij de balie van het kasteel. Omdat er een beperkt aantal zijn, is het handig om voor je bezoek er een te reserveren via tel. 0492-587716. Hier zijn geen kosten aan verbonden.

Parkeerplaats mindervaliden

Ben je minder valide dan kun je bij Kasteel Helmond tijdelijk gratis parkeren op het voorterrein met de vrolijk gekleurde vlaggen. Leg je invalidenkaart goed in het zicht.

Ga je de Kunsthal bezoeken? Parkeer dan in de ondergrondse parkeergarage Boscotondo, die zich onder Kunsthal Helmond bevindt. Hier tref je vier parkeerplaatsen voor mindervaliden aan en een lift. Kijk hier voor meer informatie.

Begeleiders rolstoelbezoekers

Begeleid je een bezoeker in een rolstoel, dan heb je gratis toegang tot ons museum.

Invalidentoilet

Op de beide locaties van ons museum zijn invalidentoiletten aanwezig.

Hulphonden

Jazeker, in onze gebouwen zijn blindengeleidehonden en hulphonden welkom.

Verschoonruimte

In ons museum is verschoonruimte aanwezig voor baby’s. Dat maakt je bezoek een stuk comfortabeler.

Opvouwbare museumstoeltjes

Tijdens je bezoek kun je opvouwbare museumstoelen lenen. Ze zijn licht, stevig en je kunt ze gebruiken als wandelstok. Ook zijn ze makkelijk uit te klappen als stoeltje. Vraag ze aan bij de balie.

Rondleidingen

In 2022 staan er rondleidingen gepland voor bezoekers met dementie en hun dierbaren. De deelnemers bekijken een klein aantal objecten en gaan hierover met elkaar in gesprek. Museum Helmond heeft hiervoor speciaal getrainde gidsen beschikbaar die deze bezoekers helpen met prikkelende vragen en creatieve opdrachten.

Goed bereikbaar

Kasteel Helmond ligt in het centrum van Helmond, en is prima bereikbaar met de auto of het openbaar vervoer. Parkeren (betaald) kan onder de luchtbrug Kasteel-Traverse, je loopt vanaf hier in 2 minuten naar het kasteel. Kom je met de trein, dan stap je uit op station Helmond. Vanaf hier loop je in circa 10 minuten naar het kasteel.