Skip to content

Menu

Bert Loerakker

 • 12 april 2024
 • 29 september 2024
 • Kunsthal Helmond

Bert Loerakker

Zonder titel, schilderijen 1997-2023

Bert Loerakker is misschien wel Helmonds bekendste hedendaagse schilder. Van 12 april tot en met 29 september is zijn werk te zien in een solo-expositie in de Kunsthal.

Geen titels

Kunstenaar Bert Loerakker geeft nooit titels aan zijn werken. Die vindt hij te bepalend voor zijn werk. Door een titel te geven wordt een beschouwer teveel gestuurd in het kijken en ervaren van het werk, vindt hij. Voor Loerakker is het belangrijk dat je bij het beschouwen van het werk een bepaalde vrijheid ervaart om het werk te ‘lezen’.

Uit twee delen

Werken van Loerakker bestaan bijna altijd uit twee delen. Vaak zijn deze delen los van elkaar, maar soms zijn ze ook op verschillende manieren aan elkaar bevestigd en geïntegreerd in één doek. Bijna altijd wisselen een schilderachtig deel en een abstract deel elkaar af. Soms vormen ze pendanten die elkaar aanvullen, maar soms gaan ze ook frictie met elkaar aan of volledig in elkaar over.

Bert Loerakker, 2023, olieverf en alkydverf op linnen op paneel en masonite 90x120 cm

Bert Loerakker, ZT, 2023, olieverf en alkydverf op linnen op paneel en masonite 90×120 cm

Kijken & onderzoeken

Bert Loerakker daagt je uit om goed te kijken. De uitdaging begint eigenlijk pas nadat je het werk hebt waargenomen. Dan ga je je afvragen: wat is de relatie tussen het figuratieve en het abstracte werk? Wat nemen ze van elkaar mee en waar staan ze haaks op elkaar? Door zijn onderzoekende manier van werken stelt hij ook vragen aan jou als toeschouwer en laat hij ruimte voor verschillende associaties.

Bert Loerakker, ZT, 2008 -80×60 cm 2x olieverf en alkydverf op linnen op paneel

Oeuvre

De tentoonstelling laat werken zien uit een schilderperiode van 1997 tot nu. Telkens worden er kleine clusters gevormd van verschillende periodes uit zijn oeuvre. Maar hoe verschillend ze ook zijn, ze hebben allemaal één gemene deler: ‘het zijn allemaal échte Loerakkers’.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • No more heroes

  Tentoonstellingen kunsthal

  Bekijk de tentoonstelling Te zien
 • Ontdek de collectie

  Collectie Museum Helmond

  Toon de collectie
 • Kasteel Helmond

  Locaties

  Ga naar Kasteel Helmond