Skip to content

Menu

Daily encounters

 • 12 april 2024
 • 29 september 2024
 • Kunsthal Helmond

Daily encounters

and how to catch them 

Do you have the patience to wait until the mudd settles and the water is clear? Can you remain unmoving till the right action arises by itself?’

Heb je het geduld om te wachten tot modder bezinkt en het water helder is? kun je onbeweeglijk blijven tot de juiste handeling uit zichzelf ontstaat? Lao Zi- Tao te ching

Kunst kan een klein moment uit het dagelijks leven voor eeuwig vastleggen. Vluchtige momenten worden stilgezet, om ze vast te houden voor ze van ons wegglippen. Regendruppels op een oppervlak, licht dat achter wolken vandaan schijnt en naar beneden dwarrelende blaadjes van een boeket uitgebloeide tulpen. Maar ook niet-tastbare fenomenen als herinneringen aan een landschap van vroeger, lichamelijke sensaties na verlies of fantoombeelden die af en toe onverwacht op je netvlies verschijnen. Allemaal ogenschijnlijk vluchtige gebeurtenissen die de kunstenaars in deze tentoonstelling gebruiken in hun werk.

Wat schilder je wel of niet

Maar de tentoonstelling gaat ook over het schilderen zelf. Hoe schilder je een vingervlek op een bewasemde spiegel, het gladde metalen oppervlak van een liftdeur, hoe vang je de essentie van de zon die door de bomen schijnt? Hoe combineer je het gevoel dat je krijgt wanneer je iets ziet, met wat je daadwerkelijk waarneemt? Wat schilder je wel, maar wat schilder je juist ook niet?

Dagelijkse fenomenen

De kunstenaars in deze tentoonstelling gebruiken kleine dagelijkse fenomenen in hun werk. Ze laten zien hoe waarachtig de wereld om je heen is. Ze nemen je mee op een reis langs herinneringen of spelen met perceptie en optische illusies om je na te laten denken over de manier waarop je kijkt. In een ode aan het dagelijkse brengen zij niet alleen aan het licht wat er allemaal om je heen te zien is, maar nodigen ze je ook uit om hun wereld in te stappen en daar zelf iets uit te nemen naar de jouwe.

Kunstenaars

In deze tentoonstelling tonen we werk van Caja Boogers, Lieven Hendriks, Marie Reintjes, Eva Spierenburg, Evi Vingerling en Agnes Waruguru.

 

 

 

 • No more heroes

  Tentoonstellingen kunsthal

  Bekijk de tentoonstelling Te zien
 • Ontdek de collectie

  Collectie Museum Helmond

  Toon de collectie
 • Kasteel Helmond

  Locaties

  Ga naar Kasteel Helmond