Voor families en gezinnen
Zijn landschapsschilderijen met veelal Bijbelse taferelen zijn eeuwenoud. En ons museum heeft een prachtig exemplaar ervan in zijn bezit: Het offer van Abraham. De maker is Lucas Gassel van Helmond, een zestiende-eeuwse meester van het landschap. Zijn schilderij vind je, samen met nog een paar werken, in de speciale Lucas Gasseltoren in de Van Cortenbachzaal in het kasteel.
Het offer van Abraham van Lucas Gassel na restauratie in 2020
De tentoonstelling ‘De werkplaats van Lucas Gassel’ bevindt zich in een kasteelzaal iets verderop op dezelfde verdieping. Van 22 december 2023 tot en met 27 oktober 2024 ontdek je hier veel over zijn werk. Wist je bijvoorbeeld dat zijn schilderijen allemaal op hout geschilderd zijn? En dat verf bewaard werd in mosselen? De werkplaats is leuk en leerzaam voor families en gezinnen met kinderen vanaf 8 jaar.
Wil je meer weten over Lucas Gassel en de tentoonstelling in 2020, kijk hier maar eens.
In Lucas Gassel zijn tijd was het vanzelfsprekend dat een kunstenaar zijn werken produceerde met behulp van een werkplaats. Deze kon klein of groot zijn en bestaan uit leerlingen, assistenten en tijdelijke krachten. Helaas weten we niets over de samenstelling van de werkplaats van Lucas Gassel en over wat voor soort schilderijen het produceerde. In onze werkplaats in het kasteel kan je luisteren en kijken naar de verhalen bij de schilderijen. Help ook zeker een handje mee bij het restaureren van schilderijen. Je ontdekt bovendien hoe Lucas Gassel met coulissen diepte in het schilderij kreeg. Oh ja, ga ook zelf aan de slag en schilder met licht. Ben je klaar? Dan mag jij jezelf een echte Meesterschilder noemen!
Ga zelf aan de slag en leer meer over de schilderijen van Lucas Gassel
Lucas Gassel wordt in 1488 geboren in Deurne als zoon van schilder Jan Gassel. Als jonge knaap verhuist hij met het gezin naar Helmond. Lucas staat daarom ook wel bekend als Lucas Gassel van Helmond. In Helmond leert Lucas de grondbeginselen van het schilderen van zijn vader. De Gassels wonen op de kop van de Markt, vlakbij het kasteel. De middeleeuwse waterburcht en de kleine stad Helmond maken dan deel uit van het hertogdom Brabant. De heren van Helmond hebben nauwe contacten met het Brusselse hof. Hier brengt Lucas zijn laatste levensjaren in Brussel door, hij sterft in 1568/69.
Het ‘hoofd’ van de jonge Lucas Gassel tijdens de internationale overzichtstentoonstelling van zijn werken die van over heel de wereld naar Helmond kwamen.
Een bezoek aan De werkplaats van Lucas Gassel is tevens een aanrader voor leerlingen van groep 5 tot en met 8. In het basisschoolproject Lucas Gassel, een echte meester! luister je naar de verhalen bij de schilderijen van Lucas Gassel of uit zijn werkplaats. In De werkplaats in het kasteel onderzoek je de schilderijen door het uitvoeren van vier meesterproeven. Net zoals de schildersleerlingen dat deden in de tijd van Lucas Gassel.
Kleur een van Lucas Gassel zijn werken in, superleuk om te doen!
Tentoonstellingen kunsthal
Collectie Museum Helmond
Locaties