Skip to content

Menu

Emelie Wesselman

 • 19 december 2021
 • 30 oktober 2022
 • Kasteel Helmond

Emelie Wesselman

van Helmond

Vier generaties lang was Kasteel Helmond het domein van de familie Wesselman van Helmond. Deze familie heeft in de eeuwen veel betekend voor het kasteel en voor de stad Helmond, bijvoorbeeld in economisch opzicht. Zo waren zij onder andere verantwoordelijk voor het laten aanleggen van de Zuid-Willemsvaart, een slim besluit: een kanaal naast je kasteel. Hoe mooi is het om de verdiensten van deze familie te eren met een tentoonstelling, waarin we inzoomen op het leven van de dochter van de laatste kasteelheer: jonkvrouw Emelie Wesselman van Helmond (1895 – 1987).

Jonkvrouw Emelie

Jonkvrouw Emelie Wesselman van Helmond bracht haar jonge jaren en jeugd door op het kasteel. Hoe was het om als jong meisje al spelend het kasteel te verkennen? En, hoe zag het leven van Emelie als jonge dame eruit? Hoewel de maatschappij er 100 jaar geleden heel anders uitzag dan nu zijn er ook verrassende overeenkomsten. Zo groeide Emelie (Emilia voor familie en vrienden) op tot een zelfbewuste en moderne vrouw. Een jonge vrouw die autoreed, zich inschreef bij uitzendbureau Tesselschade en vrijwilligerswerk deed.

Oude foto van jonkvrouw Emelie op fiets voor het kasteel

Jonkvrouw Emelie op haar fiets voor het kasteel

De schenking Earp 

In 2018 schonk Mark Luis Earp, kleinzoon van Emelie, diverse persoonlijke bezittingen en fotoalbums van zijn grootmoeder en haar familie aan het museum. In de tentoonstelling tonen we niet alleen de onderzoeksresultaten naar deze geschonken objecten, maar vooral het dagelijkse leven op Kasteel Helmond ruim een eeuw geleden.  Zo was Emelie leerling op de Wilhelminaschool in Helmond en ook op de Rijks-HBS, nu beter bekend als het Jan van Brabant College.

In dit artikel lees je meer over de schenking van Earp aan het museum.

Het schriftje van Emelie

In de tentoonstelling schetsen we het leven van Emelie aan de hand van origineel beeldmateriaal en objecten die van haar en haar familie zijn geweest. Zo zijn er de familiealbums, het dagboek van haar moeder, het schoolrapport, het kwartet en verschillende kinderboeken. Het schriftje waarin Emelie als 13-jarig meisje een opstel schrijft over haar eerste bal op Kasteel Helmond zet voor ons als toeschouwer de deur open naar de wereld van toen.

Kun jij ons helpen?

Heb je een verhaal of persoonlijke (familie)herinnering die je graag wil delen? Of misschien wel een object in je bezit dat te maken heeft met de periode dat de familie Wesselman in Kasteel Helmond woonde? We horen het graag. Of jouw verhaal of object wordt opgenomen in de tentoonstelling, kunnen we niet op voorhand beloven. Wel zorgen we ervoor dat alles wat we ontvangen zorgvuldig wordt bekeken. Kun je ons helpen? Stuur dan een mail met je gegevens naar m.van.de.kerkhof@helmond.nl.

 

 • Stilte heeft het laatste woord

  Tentoonstellingen kunsthal

  Vier afbeeldingen van thuissituatie tijdens corona Bekijk de tentoonstelling Te zien
 • Ontdek de collectie

  Collectie Museum Helmond

  Toon de collectie
 • Kunsthal Helmond

  Locaties

  Ga naar Kunsthal Helmond