Skip to content

Menu

Stilte heeft het laatste woord

 • 10 april 2021
 • 5 september 2021
 • Kunsthal Helmond

Stilte heeft het laatste woord

De fotoserie Stilte heeft het laatste woord laat de impact van corona zien op de inwoners van Helmond en omgeving. Tahné Kleijn toont de pandemie in al haar facetten. Wat zij als kenmerkend voor Helmond vindt, staat symbool voor heel Nederland. Net als het virus stoppen de gevolgen van corona niet bij de stadsgrenzen.

“Corona verdeelt. Het verdeelt de mensen tussen ‘losbandige jongeren’ en ‘egoïstische ouderen’, ‘zeurende ondernemers’ en ‘loonslaven’, ‘complotdenkers’ en ‘goedgelovigen’. Maar wat al deze groepen gemeen hebben is de stilte aan het eind. 

Stilte heeft het laatste woord is een serie over de coronacrisis in Helmond waarbij alle betrokkenen zijn vastgelegd. Van de zorg tot de horeca en van een bruiloft tot een begrafenis. Het laat de pandemie in al haar facetten zien.

Een ondernemer zei tegen mij: “ik mag niet klagen, want er zijn zo- veel mensen met wie het slechter gaat.” Precies dat brengt ons weer samen. We leren kijken naar onze eigen problemen, maar zijn niet blind voor die van een ander. En misschien, nadat de stilte het laatste woord heeft gehad, kunnen we dan weer met zijn allen herrie maken.” Tahné Kleijn

Vier afbeeldingen van lege sportscholen en horeca

Entree Kunsthal Helmond

De fotoserie is begin 2021 gemaakt in opdracht van Museum Helmond.

Tahné Kleijn

Tahné Kleijn (Helmond 1990) is in 2015 afgestudeerd als fotograaf en beeldend kunstenaar aan de AKV| St. Joost. Haar foto’s begeven zich op de scheidslijn tussen autonome kunst en documentairefotografie. Zij zet haar camera in om maatschappelijke thema’s als armoede, verslaving en andere problemen in beeld te brengen. Zij focust daarbij op de invloed die deze op het gezin kunnen hebben. Daarbij laat zij zich inspireren door het lichtgebruik en de composities van de Nederlandse schilderkunst in de zeventiende eeuw.

Tahné was in 2019 en 2020 de derde stadskunstenaar van Helmond. Deze (ere)titel ontving zij van de gemeente Helmond. Als stadskunstenaar werd zij geacht inwoners te verbinden en de stad cultureel te vertegenwoordigen. Je kunt meer van het werk van Tahné bekijken op haar website.

 

 • No more heroes

  Tentoonstellingen kunsthal

  Bekijk de tentoonstelling Te zien
 • Ontdek de collectie

  Collectie Museum Helmond

  Toon de collectie
 • Kasteel Helmond

  Locaties

  Ga naar Kasteel Helmond