Skip to content

Menu

Een eeuw trouwen

 • 13 januari 2018
 • 28 oktober 2018
 • Kasteel Helmond

Een eeuw trouwen

in Kasteel Helmond

Al bijna een eeuw wordt er getrouwd in Kasteel Helmond. Kom bekijken hoe er getrouwd werd door de jaren heen. Topstuk van de tentoonstelling is een bruidsjurk gemaakt van Royal Dutch wax beschikbaar gesteld door Vlisco.

Bijzonder aan de tentoonstelling is dat een groot aantal(bruidsjurken en trouwfoto’s afkomstig is van het publiek: echtparen die ooit in het kasteel trouwden. De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door het Rabobank Coöperatiefonds.

Verschillende witte bruidsjurken

De mooiste dag…

Aanvankelijk wordt er in het kasteel  alleen voor de wet getrouwd, als formaliteit. Het feestelijke huwelijk vindt plaats in de kerk, daar draagt de bruid haar mooiste jurk. Dit verandert vanaf de jaren zestig als de bruiloft uitbundiger en persoonlijker wordt gevierd. De tentoonstelling geeft een herkenbaar beeld van de tijdsgeest, zoals het bruidspaar dat onthaald wordt door een Vespa-club of de bruid die trouwt in een jurk van roze fluweel. Ook wordt getoond hoe de bruidsjurk door de jaren heen verandert. Van aanvankelijk heel eenvoudig van ontwerp tot het gebruik van veel stof, ruches, schoudervullingen en plooien in de jaren tachtig en negentig. Vandaag de dag is de bruiloft één groot feest en trouwt de bruid in haar droomjurk op haar favoriete trouwlocatie. Zoals in Kasteel Helmond.

 

 

 • No more heroes

  Tentoonstellingen kunsthal

  Bekijk de tentoonstelling Te zien
 • Ontdek de collectie

  Collectie Museum Helmond

  Toon de collectie
 • Kunsthal Helmond

  Locaties

  Ga naar Kunsthal Helmond