Skip to content

Menu

Kunsthal Helmond

PLASTIC SOEP

Plastic Soep is het schoolproject bij de tentoonstelling Antropoceen. Hierin tonen we het werk van de Canadese fotograaf Edward Burtynsky. Met een belangrijke rol weggelegd voor filmmakers Jennifer Baichwal en Nicholas de Pencier.

De tentoonstelling Antropoceen laat zien hoe wij mensen door onze aanwezigheid en consumptiegedrag onze planeet en de natuur voor altijd veranderen.

Met het project Plastic Soep, het schoolproject bij deze tentoonstelling brengen we bewustwording bij de leerlingen op gang over de impact van ons gedrag op de aarde. Maar we laten ook zien dat iedereen een steentje kan bijdragen aan een schonere wereld. Te beginnen met plastic dat leerlingen dagelijks gebruiken.  Het is de vraag is of ze zich bewust zijn van de gevolgen van het massale gebruik hiervan, met plastic afvalbergen en plastic soep in de oceanen tot gevolg.

In Plastic Soep bezoeken de leerlingen de tentoonstelling en de Global Green Room. Met interactieve technologieën zoals Augmented Reality en Virtual Reality wordt het bezoek een meeslepende ervaring. Voorafgaand kun je via Lesson Up je leerlingen individueel of klassikaal voorbereiden.

 

Global Green Room

Onderdeel van de tentoonstelling is de Global Green Room. Hierin kijken de leerlingen naar het verleden- naar waar de verandering van onze planeet begon- maar vooral naar de toekomst. Ze zien jonge ontwerpers en uitvinders op zoek naar groene alternatieven voor beton en plastic of machines die plastic uit oceanen halen of recyclen.

Een unieke 3D ervaring met virtual-realitybrillen neemt de leerlingen mee naar locaties op de aarde waar de gevolgen van de menselijke activiteiten pijnlijk zichtbaar worden: naar de verbranding van slagtanden van olifanten in Afrika of naar de grootste plastic stortplaats van Kenia. Het is alsof ze er letterlijk in rondlopen.

In de Global Green Room worden de leerlingen aan het denken gezet: Hoe kunnen ze bijdragen aan een betere en schonere wereld? We zijn benieuwd naar hun ideeën.

Voor de leerlingen

Het begint met een plastic flesje op straat en eindigt met een vieze smurrie van minuscuul kleine stukjes plastic in zeeën en oceanen: plastic soep! Het is een van de vele vervuilingen op aarde veroorzaakt door mensen. We gaan kijken naar supergrote foto’s en films van plekken op de aarde waar de vervuiling goed te zien is. We kijken hoe, waar en waarom deze foto’s gemaakt zijn en wat ze betekenen. We ontdekken Sudan, de laatste witte neushoorn op aarde die met de AVRA-app op je mobiel ineens letterlijk door de zaal loopt. Met de app kijken we door de plastic soep heen naar een heldere oceaanwereld en zet je stukjes foto in beweging. In een andere zaal zie je verrassende voorbeelden van jonge mensen die meewerken aan een schonere wereld. We bezoeken er ook plekken op aarde met VR brillen alsof je er letterlijk in rondloopt. Olifanten die op je afstormen alsof ze je duidelijk willen maken: blijf van mijn ivoren slagtanden af! Of een enorme afvalberg in Kenia waarin je tussen mensen rondloopt die nog wat willen verdienen aan al dat afval.

Wat kun jij doen voor een schonere wereld? We horen graag je ideeën.

Doe mee!

Wil je deelnemen aan het project? Boek dan hier een reservering. Heb je vragen over de inhoud van Plastic Soep, stuur dan een mail naar Annette Wilde: educatie@museumhelmond.nl.

Gegevens

Type:                   multimediale tentoonstelling en project met  foto, film en beleving

Geschikt:             vanaf leerjaar 2, maximaal 30 leerlingen per klas.

De klas wordt in tweeën gesplitst.

Locatie                Kunsthal Helmond

Periode               25 april  t/m 11 september 2022

Project                voorbereiding op school /bezoek tentoonstelling & Global Green Room

Begeleiding        museumdocenten

Duur                   60- 90 minuten

Kosten                € 125,- per klas

Download         docentenbrief Plastic Soep

LessonUP         Plastic Soep