Skip to content

Menu

Museum Helmond

Dagje Helmond

Een bezoek aan Museum Helmond laat zich prima combineren met een dagtrip naar Helmond. De beide museumlocaties, Kasteel Helmond en Kunsthal Helmond, liggen in het centrum van Helmond. Winkels, hotels en restaurants bevinden zich om de hoek, op een paar minuten lopen van het museum. Het charmante stadshart, niet te groot en overzichtelijk, biedt meer dan je op het eerste gezicht zou denken. Het centrum is goed te bezoeken in een middag, huur een stadsgids in via VVV Helmond en laat je verrassen door cultuur, theater, winkels, stadsvertier en natuur in de stad. Helmond kent ook een prachtig en nog landelijk buitengebied waarin het heerlijk wandelen, fietsen of recreëren is.

Voor alle events in Helmond kijk op de Helmond Uitagenda, hier vind je leuke tips voor bijvoorbeeld een cultureel dagje of avondje uitje.

Helmond

De voormalige textielstad heeft ruim 90.000 inwoners en is daarmee de vijfde grootste stad van de provincie Brabant. In Helmond zijn inwoners van 45 t/m 64 jaar het sterkst vertegenwoordigd. De stad heeft van oudsher een regiofunctie voor de omliggende gemeenten in de Peel waaronder Gemert-Bakel, Asten, Someren en Laarbeek. Bovendien ligt Helmond in het hart van Brainport, met ‘hoofdstad’ Eindhoven op 10 kilometer vandaan. Met Eindhoven Airport vlakbij, is Helmond gemakkelijk bereikbaar voor (internationale) toeristen. Vanwege de centrale ligging ten opzichte van België (Vlaanderen) en Duitsland (Ruhrgebied), gekeken vanuit een straal van 100 km rondom Helmond, richt Museum Helmond zich steeds meer op het aantrekken van grenstoeristen. Hierin werken we samen met bijvoorbeeld citymarkeer Helmond Marketing. Bekijk hier een aantal highlights die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken.

Kubuswoningen van Piet Blom in Helmond.

De beroemde kubuswoningen van architect Piet Blom, ze stonden hier eerder dan in Rotterdam!

Het Speelhuis

Een concert, muziek-, cabarat-, toneel- of theatervoorstelling bijwonen doe je in Het Speelhuis. De stadsschouwburg is gevestigd op een prachtige locatie in het centrum: de voormalige Onze-Lieve-Vrouwekerk. De theatrale omgeving van dit monument past perfect bij het programma aanbod van het theater.

Foto van Het Speelhuis in Helmond.

Het Speelhuis door architectenbureau Cepezed b.v. Delft

De Cacaofabriek

In de voormalige fabriek waar vroeger cacao werd geproduceerd, is de culturele hotspot De Cacaofabriek gevestigd. In dit industrieel erfgoed monument kun je films bekijken, voorstellingen meemaken, zalen huren en ook biedt het ruimte aan poppodia.

Brandevoort

Een van de bekendste woningbouwprojecten in Helmond (richting Eindhoven) is de wijk Brandevoort. Ooit verguisd door architecten in binnen- en buitenland, want wel erg lijkend op de Amsterdamse grachtenwoningen, heeft de vinex wijk in de loop van de jaren steeds meer faam en fans gekregen. De wijk leent zich prima om een uurtje doorheen te lopen of fietsen.

De Veste, Brandevoort

Musea

In Helmond bevindt zich naast Museum Helmond ook het Jan Visser Museum. Dit is een voorbeeld van een streekmuseum dat zich richt op de ambachtelijke component. Zo beleef je bij het Jan Visser Museum hoe een Helmondse boerenwoning er vroeger uit heeft gezien.