Skip to content

Menu

Alec Soth

 • 9 oktober 2021
 • 13 maart 2022
 • Kunsthal Helmond

Alec Soth

There is always something to find

Poëtisch en intiem. Zo wordt het werk van Alec Soth vaak omschreven. Soth (Minneapolis, 1969) is een Amerikaanse documentaire fotograaf in de traditie van Robert Frank, Stephen Shore en Joel Sternfeld. In Kunsthal Helmond presenteren we voor het eerst in Nederland een overzicht van de bekendste fotoseries van deze Magnumfotograaf: Sleeping by the Mississippi (2004), Niagara (2006), Broken Manual (2010), Songbook (2014) en I Know How Furiously Your Heart is Beating (2018).

Alledaagse leven

Met zijn fotografie uit de vier eerstgenoemde series schetst Soth een beeld van het alledaagse leven in het Amerika van de eenentwintigste eeuw. De indrukwekkende landschappen van zijn vaderland — de majestueuze Mississippi, de donderende Niagara-watervallen, de uitgestrekte woestijnen en de wildernis, de kleine steden en voorsteden — vormen de structuur van en het decor voor zijn poëtische verkenningen van het dagelijks leven in Amerika. Recentelijk voegde hij daar met I Know How Furiously Your Heart is Beating een persoonlijk verslag van bijzondere ontmoetingen in Europa en de VS aan toe.

Meditatie

De titel van de tentoonstelling There is always something to find verwijst naar de houding van de fotograaf om open te staan voor je omgeving en het toeval. Juist door niet dwingend naar iets op zoek te gaan maar te erkennen dat je overal iets waardevols kan vinden, vindt Soth een erg krachtige gedachte. Daarbij lijkt meditatie voor Soth een goede manier om tot een zinvolle fotografie te komen.

De tentoonstelling omvat circa 80 grootformaat fotowerken, tientallen authentieke documenten en een kort videoportret.

Ga mee op videotour

In zes korte video’s vertelt Alec Soth meer over zijn werken. Interessant en leerzaam om zo zijn foto’s beter te duiden. Bekijk ze hier: Sleeping by the Mississippi, Niagara 1 en Niagara 2, Broken Manual, Songbook en I Know How Furiously Your Heart Is Beating.

Voor de pers/only for press

Download onze/our perskit/presskit\Hierin vind je diverse persfoto’s en persinformatie plus de folder. In here you will find several pressphotos, a pressrelease and folder.

 

 • Cannonball Heaven

  Tentoonstellingen kasteel

  Bekijk de tentoonstelling Te zien
 • Ontdek de collectie

  Collectie Museum Helmond

  Toon de collectie
 • Kasteel Helmond

  Locaties

  Ga naar Kasteel Helmond